Газде траже грађевинце: На бироу скоро 70.000 Београђана

Б. Борисављевић

23. 06. 2020. у 15:19

Газде траже грађевинце: На бироу скоро 70.000 Београђана

Највише незапослених у Новом Београду / Фото Н. Фифић

Статистика је израчунала да пут до радне књижице "траје", у просеку, четири године. Више незапослених жена. Најдужа листа чекања за посао је, с обзиром и на највећи број становника, у општини Нови Београд

НА евиденцији Националне службе запошљавања је, у мају било 69.394 Београђана, од којих су 42.683 или 61,5 одсто жене. Статистика је израчунала да пут до радне књижице "траје", у просеку, четири године. Трогодишњи и четворогодишњи образовни профили су тражени, мада поједине школе које образују ове кадрове тешко успевају да попуне слободна места и после другог уписног рока.

Најдужа листа чекања за посао је, с обзиром и на највећи број становника, у општини Нови Београд са 8.213 грађана. Следи Чукарица са 7.950, Палилула - 7.164, Земун - 7.022, Вождовац - 6.564... Најмање општине имају и најмање незапослених - Сопот (1.028), Сурчин (1.454), Барајево (1.414).

Иако су, углавном, на дну листе жеља малих матураната, по подацима НСЗ, занати су и даље на цени. Тако су "газде", у мају тражиле неквалификоване раднике, чистаче просторија, шиваче текстила, помоћне грађевинске раднике, геронтодомаћине, пакере, болничаре-неговатеље. Такође, посла има и за столаре, електромонтере, продавце, ауто-механичаре, портире, браваре, дипломиране економисте и правнике, грађевинске и машинске инжењере.

Анализа Националне службе за запошљавање је показала да су, током прошле и у првих пет месеци ове године послодавци, углавном, имали потребе за истим занимањима. Већ поменутим треба додати - возач виљушкара и камиона, ливац, електрозаваривач... Са дипломом више школе и факултета тражени су комерцијалиста, менаџер, васпитач, машински инжењер, социјални радник, дипломирани економиста за општу економију, банкарство и финансије...

И лекари специјалисти појединих области брзо налазе посао. Међу "белим мантилима" најтраженији су специјалисте - опште хирургије, гинекологије и акушерства, интерне медицине. Са осмим степеном стручне спреме постоји потреба за професорима на високошколским установама и сарадницима на институтима - универзитетски професор права, научни истраживач социјалне политике, доктор економских наука.

Иако их има на евиденцији НСЗ, посла нема за - кинооператера, пчелара, пушкара, возовођу, телеграфисту, кондуктера у железничком саобраћају, повртара. На запослење најдуже чекају матуранти из области кожарства и текстилства, пољопривреде и прераде хране, шумарства и прераде дрвета, економије, права и администрације.

ОБРАЗОВАЊЕ

У ОДНОСУ на образовну структуру, више од половине незапослених су људи са средњом школом, трећину чине неквалификовани и радници са првим и другим степеном стручне спреме, док их је најмање са дипломом високе школе и факултета - 14,7 одсто.

Од новопријављених лица у току марта, који су у евиденцију дошли из радног односа, највише њих је из области трговине и угоститељства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације