Београдске приче: Панорама и кадрови из центра (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

субота, 20. 06. 2020. у 18:51

Београдске приче: Панорама и кадрови из центра (ФОТО)
Фотографије подсећају на панорамски поглед са Тврђаве и савску обалу без шетача
Поглед са Београдске тврђаве многи сматрају основним обележјем нашег града. Без обзира на доба године, шетач панорамским платоом увек ће затећи неког замишљеног како посматра Ушће, које одише неким ванвременским миром иако је толико близу градске вреве.

Панорамски плато, као и степениште којим се прилази ка њему направљени су 1928. године, као дело архитекте Крстића, баш у време када је и Мештровићев "Победник" заузео своје место.


Тада се Војска Краљевине Србије повлачи са овог дела остављајући на Калемегдану Савско шеталиште, које и данас носи такво име, а препознатљиво је по бројним изложбама које су организоване на овом простору.


Поглед са друге, десне Савске обале увек је допирао до доминантне улоге Саборне цркве, умештене као основног визуелног симбола града. Тај део остао је углавном непромењен, али је призор саме обале, која данас краси новобеоградску страну, потпуно другачији.


Тада су аласки чамци били једини који су се тискали на десној обали, а мочварни део града није дуго био изазован никоме из вароши. Тек озбиљни радови на оснивању Старог аеродрома, као и Сајма и изградња Моста краља Александра праве важну артерију која ће оживети нови део града.

БЕРЗА


Здање које краси данашњи Студентски трг, а у којем се налази Етнографски музеј, првобитно је било направљено као Београдска берза. Данашњи амбијент није много другачији од оног, предратног, осим што је број аутомобила и густина саобраћаја неупоуредиво мањи.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације