Рат против амброзије: Уништиће 2.000 хектара

Ј. Д.

недеља, 07. 06. 2020. у 08:20

Рат против амброзије: Уништиће 2.000 хектара
У 2020. план да се уништи 2.000 хектара под коровском биљком
КАКО би се сузбила амброзија на територији престонице, ове године биће спроведен мониторинг на шест пута већој површини, односно на 2.000 хектара, уместо прошлогодишњих 320. Тренутно се испитује где ово коровске биљке има, посебно у приградским насељима, која ће бити уништена према припремљеном плану.

- Издвојено је више новца, али је кључно да се води рачуна да се та средства искористе на прави начин - рекао је градоначелник Зоран Радојичић. - Важно је да сви дамо свој допринос у борби против амброзије и да имамо све боље резултате.

Градоначелник је подсетио да је Град прошле године усвојио нову десетогодишњу стратегију уништавања амброзије коју је урадио Биолошки факултет. Истакао је да се на уређеним зеленим површинама, о којима води рачуна ЈКП "Зеленило Београд", овај проблем успешно решава, као и да ће ове године у фокусу највише бити неуређене градске површине. Амброзије има много и на приватним поседима, али и на пољопривредним парцелама. План је да се амброзија уништава кошењем, а да се хемијска средства оставе као последња опција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nada

09.06.2020. 14:26

Tamo gde se ekološki može, počnite sa uzgojem koza. Isplativo, korisno i lekovito. Mleko koza koje se hrane ambrozijom pomaže kod alergija.