Стизаће и крузери од 130 метара: У Земуну отворен нови међународни пристан, важан за српски туризам

С. Видачковић

недеља, 07. 06. 2020. у 06:57

Стизаће и крузери од 130 метара: У Земуну отворен нови међународни пристан, важан за српски туризам

Зорана Михајловић и Дејан Матић на отварању Фото Танјуг

Нови међународни пристан на којем ће пристајати крузери до 130 метара дужине, коштао је милион и по евра
Нови међународни пристан на којем ће пристајати крузери до 130 метара дужине, у чију изградњу је уложено милион и по евра, отворен је јуче у Земуну.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, после обиласка објекта са председником Општине Земун Дејаном Матићем, рекла је да је овај пристан, чија изградња је завршена у року, веома важан за Земун, Београд, Србију и српски туризам.

- Ми очекујемо да, можда не толико ове године, али свакако следеће године, имамо најмање 1.500 крузера који ће пристати на територију Републике Србије - рекла је она.

Додала је да је значајан развој пристана у Кладову, Голупцу и Доњем Милановцу, а да ће се радити и у Сремским Карловцима, Раму и Лепенском виру.

Она је оценила да се у водни саобраћај и транспорт није много улагало претходних 20-30 година.

- Данас могу да кажем да се готово 350 милиона евра улаже само у водни саобраћај, не само у овакве пројекте, него и у чишћење Дунава од старих ратних бродова, у преводнице "Ђердап" 1 и 2, у луке и лучку инфраструктуру и све оно што је важно да би Србија имала водне коридоре, исто онако важне као што има друмске и железничке - рекла је министарка.

ПРИСТАНИШТЕ У ТУРИСТИЧКОЈ ПОНУДИ

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да ново пристаниште употпуњује и проширује туристичку понуду града Београда, с обзиром на то да је Савско пристаниште постало мало због повећане тражње.

Он је подсетио да је 750 крузера 2019. пристало у Београду, а да су очекивања за ову годину била око 1.000.