Лепота и за непца и за око: Будући кувари полагали матурски испит

Б. Борисављевић

субота, 06. 06. 2020. у 11:38

Лепота и за непца и за око: Будући кувари полагали матурски испит

Професори оцењивали како је спремљено главно јело / Фото Д. Миловановић

У Средњој туристичкој школи будући кувари у петак полагали матурски испит. Ђаци спремали мусаку, разне котлете, пилав...

КОРДОН блу, пилав, котлети "империјал" и "парма", мусака од тиквица, само су нека од јела која су се нашла на менију практичног дела матурског испита будућих кувара у Средњој туристичкој школи у Новом Београду. Наследници Џејмија Оливера су, пре уласка у кабинет за кулинарство, полагали теоријски део у коме су објаснили оно што су касније спремили.

Јела су спремали под стручним оком Горана Дрче, професора куварства, уз поштовање мера заштите са маскама и рукавицама. Како је корона пореметила редовну наставу и матурски испит је, по препорукама Министарства просвете, ове године био мало другачији. Уместо комплетног менија (предјело, главно јело, салата и десерт), ђаци су спремали само главно јело. Али, то није умањило њихову вештину и креативност. Они који су погрешили "у корацима" то су и увидели и сложили се са примедбама професора. Замерке су биле да је порција пилава превелика за једну особу, да су предугачки резанци пилетине, да је шунка крупно сецкана, превише першуна на декорацији, да месо мора да се наслања на рижото, да се мајонез не ставља на топао тањир.

- Ученици сами извлаче радне задатке, односно јело које ће спремати, а намирнице обезбеђује школа - каже Дрча. - Заједно са теоријским делом ученици имају четири сата за испит. Оцењује се цео поступак припреме, примене ХАСАП стандарда, термичке обраде, одабир прилога, инвентар који се користи за припрему и сервирање, начин сервирања, презентација са иновацијом, укус... Сваки од ових критеријума носи одређени број бодова, на основу којег се даје коначна оцена за матурски.

Годинама уназада кувар је једно од најтраженијих занимања, па је једно одељење које уписује ова школа недовољно за све заинтерсоване. Конкуришу добри ђаци, тако да је прошле године требало најмање 75 поена. И за остала занимања сваке године остане пуно ђака испод црте. Осим за кувара, трогодишње је и школовање за конобара. Четворогодишња занимања су туристичко-хотелијерски техничар, угоститељски техничар и кулинарски техничар.

- Наши ђаци брзо налазе посао после завршетка школе, а има и оних који и током школовања раде викендом - каже Драгутин Миличић, директор школе. - Образовни профили су конципирани тако да ученици имају 70 одсто практичне наставе коју, осим у школским кабинетима, обављају у најпрестижнијим хотелима и ресторанима.

МУШКО ЗАНИМАЊЕ

Иако се раније кухиња углавном везивала за жене, ситуација се променила. Врхунски кувари данас су мушкарци. Тако и у овој школи, дечаци воде примат над девојчицама на образовном профилу кувар. Однос је 70 према 30 одсто. Код туристичко хотелијерских техничара ситуација је обрнута у корист девојчица.