Тестирања до 20. јула: Пристижу пријаве будућих првака

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

четвртак, 04. 06. 2020. у 08:56

Тестирања до 20. јула: Пристижу пријаве будућих првака

Фото И. Маринковић

Прикупљају се пријаве будућих ђака првака за неопходну проверу способности. Термини и после подне, пријаве се шаљу преко портала "е-управа"

ТЕСТИРАЊЕ будућих ђака првака у београдским основним школама трајаће до 20. јула. Пријављивање деце је у току, путем портала "е-управа", а родитељи који то још нису учинило могу поднети пријаву до 10. јула. Како би им се изашло у сусрет, због посла или других обавеза, родитељи могу сами изабрати термин и сатницу која им одговара, тако да су многе школе дале могућност за тестирање и после подне.

Рекордер по броју пријављених предшколаца је, као и прошле године, ОШ "Павле Савић" у Миријеву са 360 молби за упис у први разред. Проблем је што ће, уместо 11 одељења првог разреда, колико их је било прошле године, ова школа уписати осам, односно 240 ђака. Разлог да нова генерација првака по бројности не буде иста као и прошле године, јесте мањак простора.

- До сада су заказани термини за тестирање 180 ученика, а следеће недеље ће бити и нови - каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић". - Обавестили смо школску управу да имамо више заинтересованих од дозвољене уписне квоте, али и могућности. Међу заинтересованима има деце која територијално не припадају нама. Очекујемо да ћемо добити одобрење за "проширење" одељења са по неколико ученика, тако да укупан број уписаних првака буде као и прошле године, око 310.

Савић наводи да родитељи имају рок до 10. јула да пријаве будуће прваке за тестирање код психолога и педагога. Он истиче да је одређени број пријава на чекању. Не искључује се могућност, ако буду уписана сва деца, да се настава организује у три смене.

ШКОЛА НАБАВЉА ДОКУМЕНТАЦИЈУ

ОВЕ године родитељи не морају да скупљају неопходна документа, већ их школа набавља по службеној дужности. За упис у први разред потребни су извод из матичне књиге рођених, пријава пребивалишта и лекарско уверење. Очекује се да ће 1. септембра у школске клупе сести око 16.000 ђака првака. Крајем августа ђаци ће знати код које учитељице су распоређени.