РАДОВИ на рестаурацији Споменика кнезу Михаилу приводе се крају. Већи део посла је завршен, а у току је премазивање коњаничке скулптуре пројектованим заштитним премазом, рекли су "Новостима" у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Тачан датум откривања умивеног монумента биће договорен са стручњацима из Завода за заштиту споменика.

Обнова бронзане скулптуре почела је 2. марта, а планирано је да очишћени споменик засија до првог мајског дана. Међутим, рок за завршетак пројекта померило је ванредно стање и пандемија вируса корона.

- Завршени су радови на чишћењу и санацији, а у току је премазивање коњаничке скулптуре пројектованим заштитним премазом - наводе из Дирекције. - У оквиру укупних рестаураторских радова, отклоњени су скорени делови и непостојана зелена патина, те су и допуњени на појединим местима. Механичке пукотине су запушене одговарајућим материјалима и на споменик се на крају наносе заштитни премази. У оквиру каменорезачких радова, обложене су бордуре жардињера на постаменту споменика, како би се добио првобитни изглед.

Реализација пројекта вредног 3,7 милиона динара без ПДВ требало је да почне прошлог новембра, али је због лоших временских услова и постављања клизалишта око споменика одложена за почетак пролећа. Вајар и конзерватор Ристо Михић, који је ангажован на санацији централног градског споменика, рекао је да ће ови обимни радови успорити пропадање коњаничке скулптуре и додатно је заштитити.

- Конзервација подразумева уклањање свега што ружи изглед споменика, а сама скулптура да се репатинира, да би имала лепшу спољашњост - објаснио је Михић.

Иако је споменик кнезу Михаилу један од најпознатијих престоничких монумента, за 138 година колико краси Трг републике, стручњаци на њему нису често интервенисали. Сама биста наводно је обновљена тек 1983, док су се ситне интервенције на постаменту од венчачког мермера радиле 1996. године.

СИМБОЛ ГРАДА ОД 1882.

СПОМЕНИК, који чини фигура кнеза Михаила на коњу, налази се на Тргу републике од 1882. године, а радио га је познати италијански скулптор Енрико Паци. Рељефи на монументу су рађени према цртежима архитекте Константина Јовановића. За разлику од скулптуре "Победника" који је због рестаурације однет са Калемегдана, кип кнеза Михаила није скидан са постоља.