Трг Републике некада је био познат Београђанима као Позоришни трг. Снимак стар око осам деценија говори да се основна здања на њему нису значајно променила, тако да бисмо у предратном престоном граду могли да попијемо кафу отприлике на истом месту где бисмо то учинили и данас.


Подно Споменика кнезу Михаилу увек је било пријатно "ухватити хладовину" и уживати у градском амбијенту.


Увек је овај део града био интересантан свима који су живели у њему. Овде је била и Стамбол капија, место где се некада улазило у град. Београд је, дабоме, у средњем веку био омалена варош која се завршавала у близини данашњег здања Народног позоришта.


Град је био опасан утврдом од палисада, зашиљених трупаца, а капије на улазу у град су биле од камена. Најпознатија је била Стамбол капија, како су је прозвали Турци.


Иначе, овакву структуру града поставили су још Аустријанци, у доба своје власти од 1717. до 1739. године. Касније је наслеђују Османлије и тако остаје до њиховог коначног одласка 1867. године.


Амбијент са фотографије уноси и друге "новотарије" оног доба. Дабоме, најбитнија новина привих година 20. века био је аутомобил, а први је "закорачио" у Београд 1903. године. На снимку се већ види озбиљан возни парк који чине возила београдских таксиста касних тридесетих година.


Као и сада, област у околини Народног позоришта била је једна од најпрометнијих у граду."РЕУНИОНА"


Палата са овим именом настала је као здање Јадранског осигуравајућег друштва из Трста. Она је остала једна од архитектонски најдоминантнијих на данашњем Тргу Републике. Поред службених просторија, у њој се налазио и један од најпознатијих биоскопа - "Уранија".