ПРЕСТОНИЦИ су потребне три нове школе, како би се смањио притисак ђака на већ постојеће образовне установе. Упис првака претходних година показао је да се "клупа више" тражи на Звездари, Палилули и Вождовцу. Радови на изградњи осмолетке у Лештанима теку по плану, тако да ће од септембра ђаци кренути у једну од најмодернијих школа.

Градња основних и средњих школа и вртића тече по плану, а из градске касе ће за те намене, у овој години, бити издвојено око 900 милиона динара.

Нова школа у Лештанима знатно ће растеретити ОШ "Никола Тесла" у Винчи, која је осмолетка са највише ђака у Србији и уписује по десетак одељења првака. Примат јој је, прошле године, "за длаку" преузела ОШ "Павле Савић" у Миријеву.

Колика је гужва, говори и податак да су лане родитељи од четири ујутру чекали, а сва места су попуњена за непуна два дана. Ове године, ситуација је гора. Због мањка простора биће уписано чак три одељења првака мање. Места има за 230 до 240 предшколаца, пријавило се већ око 360 њих.

- За нову школу у Миријеву, у овом тренутку, решавамо имовинске проблеме, а када формирамо парцелу, то ће бити најважнији корак за даље - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Такође, раде се планови и за изградњу једне школе на левој обали Дунава, као и у насељу Вељко Влаховић. Наредних година биће доста посла у овом ресору.

На школи у Лештанима завршено је више од 60 одсто радова. Грађевински део је готов, а тренутно се ради на опремању школе. Површина осмолетке је 5.500 метара квадратних, а места има за око 1.500 ученика.

Ђаци ће добити фискултурну салу, која ће бити међу најбољим у граду, као и два спортска терена на отвореном. Планиран је упис два одељења првака, чиме ће се растеретити школа у Винчи.