ЖИТЕЉИМА и приградских општина, који је требало да уђу у систем обједињене наплате комуналних услуга од 1. маја, ипак ће та могућност бити одложена после избора. Због ванредног стања проузрокованог вирусом корона, наплата путем "Инфостана" засад није проширена на свих 17 градских општина.

Према наводима у надлежном предузећу, од ове идеје се није одустало, само ће она бити накнадно омогућена, а не у првобитном року.

- Све службе и локалне самоуправе су током трајања ванредног стања биле на услузи корисницима према препорукама надлежних органа и институција, а у складу са приоритетима, како би сви грађани били заштићени од вируса корона - наводе у ЈКП "Инфостан технологије". - Укључење преосталих градских општина у систем обједињене наплате биће реализовано када се буду стекли сви неопходни услови, након формирања локалних самоуправа у новом сазиву, о чему ће корисници бити благовремено обавештени.

Како је крајем прошле године било најављено, када је ова одлука усвојена на Скупштини града, уплатнице "Инфостана" требало би да стижу и у Барајево, Гроцку, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин. На тај начин, за суграђане приградских општина, који су до сада воду, грејање или одношење смећа плаћали на одвојеним уплатницама општинским комуналним предузећима, сви рачуни биће на једној уплатници.

У "Инфостану" верују да ће прелазак на њихов систем наплате повећати проценат плаћања рачуна и у приградским општинама. Међутим, још није познато да ли ће "Инфостан" гонити стара дуговања или ће се бавити евентуалним дуговањима насталим од тренутка преузимања наплате у приградским општинама.


ОДЛОЖЕНО ДО 30. ЈУНА

"ИНФОСТАН" је свим кориснцима због новонасталих околности омогућио одложено плаћање рачуна за фебруар, март и април. Да измире своје обавезе, а притом да не изгубе стечене попусте за редовне платише, Београђани ће моћи до 30. јуна.