НАЈСТАРИЈА пивара на Балкану, Вајфертова пивара, Народни музеј у којем се чува један од три сачувана примерка "Сеобе Срба" Паје Јовановића, парни светионици на ушћу Тамиша у Дунав - само су неки од разлога да туристи посете Панчево.

Град на Тамишу није никад био зона коју су туристи опседали. Ипак, скромна туристичка понуда Панчева може бити боља, јер ово место има шта да понуди посетиоцима, а како најбоље може да призове Београђане и остале госте да чешће прелазе мост, за "Новости" објашњава Данијела Мијаиловић Тимић, лиценцирани туристички водич.


- Прича о Ђорђу Вајферту, произвођачу пива, филантропу, доброчинитељу, хероју балканских ратова и првом гувернеру Народне банке Краљевине СХС посебно је интересантна. Имамо Вајфертову туру, која се бави његовим животом у овом граду - наводи наша саговорница. - До кула светиља на ушћу Тамиша у Дунав посетиоци могу доћи шетњом кроз шуму или пловидбом по реци. Издвојила бих и градски катамаран, који тренутно бесплатно превози туристе сваког дана.


Према речима Данијеле Мијаиловић Тимић, вреди посетити манастир Војловицу из 14. века, Цркву преображења Пресвете Богородице, чији иконостас је осликао Урош Предић, и Цркву успења Пресвете Богородице, која има два торња, што није карактеристика наших цркава.


Како Београђанима посебан ужитак представља седење у кафићима и дуго испијање кафе са пријатељима, панчевачки локали нуде много ниже цене хране и пића него што је то случај у главном граду. Од фестивала који се сваке године одржавају у граду на Тамишу вреди поменути "Панчевачки филм фестивал", "Панчевачки џез фестивал", "Бијенале уметности", као и познате "Дане пива" и "Интернационални карневал" који се одржавају преко лета.ФИЛМСКИ ГРАД

У ПАНЧЕВУ су снимани чувени филмови "Скупљачи перја", "Маратонци трче почасни круг", "Балкан експрес", "Ко то тамо пева". А Софија Лорен је овде крајем осамдесетих година снимала "Мама Лучију". Прошле године је у Стаклари сниман филм из боливудске продукције.