ОКО стотину инспектора из области грађевинарства, саобраћаја и заштите животне средине требало би да буде упослено у Секретаријату за инспекцијске послове. Влада Републике Србије дала је сагласност за пријем нових радника, а оглас који је био расписан пре пандемије поново ће бити актуелан.


Секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић рекла је да је инспекција специфична јер је то орган који је по старосној структури један од најстаријих. Тако да ће сада ово бити прилика да се "подмлади", да старије колеге пренесу своје искуство млађима.


- За инспектора је важна процена ризика, заштита јавног интереса, безбедност људи. Полазе од тога шта у том тренутку представља највећу угроженост и по томе се сортирају пријаве. Уче и како се треба опходити према странкама, како се воде поступци, често има и непријатних ситуација. Полажу и инспекторски испит, тако да треба времена да би се формирао прави инспектор - нагласила је Божовић.

Упошљавање нових инспектора омогућиће бољу контролу рада нелегалних превозника, али и несавесних инвеститира.


ДИВЉА ГРАДЊА И УЛИЧНА ПРОДАЈАПрема речима Соње Божовић, инспекција је била ангажована и у време ванредног стања, а највећи број пријава односио се на бесправну градњу и нелегалну уличну продају.

  • Грађевинска инспекција је за време ванредног стања извршила више од 300 инспекцијских контрола и затворила 36 градилишта. Ти поступци су у току јер су поднете кривичне пријаве, те се даље даље процесуира ка надлежним тужилаштвима.