Градски буџет мањи, али без задуживања: Потврђене одлуке из периода ванредног стања

С. Б. МИЛОШЕВИЋ - М. СТАНОЈКОВИЋ

субота, 30. 05. 2020. у 00:16

Градски буџет мањи, али без задуживања: Потврђене одлуке из периода ванредног стања

Детаљ са скупа у Сава центру

У Сава центру одборници Скупштине града потврдили одлуке донете током ванредног стања. На 1.000 страна извештај о раду у јеку пандемије

СКУПШТИНА Града Београда усвојила је у петак, у привременим одборничким клупама у Сава центру, све одлуке које је током ванредног стања донело Градско веће. Одборници града су први у Србији којима је поднет извештај о раду током ванредног стања, а Београд је као прва локална самоуправа, донео ребаланс буџета. Због новонастале ситуације градска каса лакша је за око 20 одсто, тако да су приходи пројекцијом буџета смањени на 109 милијарди динара.

Седница Скупштине почела је минутом ћутања за све жртве вируса корона. Одборници су овога пута гласали у измењеним околностима у сали конгресног центра, под маскама и са дистанцом од два метра. Међутим, околности се нису промениле када је реч о делу опозиције, која и овога пута није ушла у салу, већ је рад власти критиковала на ходнику. Главне замерке односиле су се на, по њиховим наводима, одустајање од расхода који се односе на капиталне инвестиције и живот људи, као што су канализација у Крњачи, градња аутобуске станице у Новом Београду, као и вртића.

Међутим, одговарајући на прозивке опозиције, одборници владајуће већине, као и заменик градоначелника Горан Весић истакли су да се од канализације не одустаје, што се може видети увидом на терену, а да Град не финансира изградњу станице већ БАС. Најавили су и градњу још пет обданишта.

Град је у сарадњи са стручним консултантима донео одлуку колико ће умањити буџет. Како су образложили, 66 одсто буџета се финансира из пореза на доприносе запослених, а плаћање тих намета је одложено.

- Анализирали смо могућ сценарио и око 15 одсто прихода ће бити смањено - рекао је градоначелник Зоран Радојичић. - С обзиром на то да је привреда стала, морали смо да водимо рачуна. Средином августа очекујемо нови ребаланс и надамо се да ћемо тада успети да све нормализујемо. Највише водимо рачуна да има новца за социјална давања, за децу и плате.

Осим образлагања потреба да се буџет смањи на реалне гране, прва половина седнице била је посвећена подробнијем извештају о томе на који начин су градске службе функционисале у ванредном стању, као и похвалама на њихов рад, за шта су одборници добили документ на више од 1.000 страна.

- Ванредни линијски превоз је коштао скоро 900 милиона динара и финансирао га је Град. Поделили смо 182.000 пакета - истакао је заменик градоначелника Горан Весић. - Поделили смо 600.000 маски и исто толико рукавица.

Весић је истакао да буџет јесте смањен када је реч о јавним набавкама, али капиталне инвестиције нису јер су у току:

- Можда неке планове нећемо остварити, као што је набавка 100 аутобуса. Дефицит постоји, али је покривен суфицитом из претходног периода - навео је Весић.

ДЕПО СЕ ИЗМЕШТА

УСВОЈЕНО је и неколико планова детаљне регулације за делове општина Савски венац, Вождовац, Звездара, Сурчин, Палилула и Стари град. Један од планова тиче се дела "Мањежа", чиме ће се решити постојећи проблем граница грађевинских парцела Факултета музичке уметности и ЈДП, те дати могућност реконструкције, односно доградње објеката.

- Други план се тиче детаљне регулације подручја између улица Стефана Првовенчаног, Војислава Илића, Мокролушке нове и Кружног пута Падина, а суштина је изградња, то јест реализација тролејбуског депоа. На тај начин обезбедило би се измештање постојећег депоа са Дорћола - рекао је градски урбаниста Марко Стојчић. - Нови депо функционисаће на новој локацији, у близини станице "Ласте" и ауто-пута, што је и логично.

ТАБЛЕ НА ДОМОВИМА ЗНАМЕНИТИХ

НА седници је било речи и да ће убудуће Завод надзирати радове на фасади зграда које припадају културно-историјској целини, а саме нису под заштитом.

- Управо радимо на пројекту којим ћемо поставити 150 табли којима ћемо обележавати куће у којима су се дешавали значајни историјски догађаји - истакао је Горан Весић.