ГОСТИ Београда који убудуће буду пристизали са река, моћи ће директно да се искрцају и право крену у обилазак Арехолошког налазишта Бело брдо у Винчи. Секретаријат за привреду изградио је пристаниште на Дунаву у Винчи, где ће крузери већ од јуна, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, моћи да пристану.

Како за "Новости" објашњава Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, надлежни секретаријат им је изашао у сусрет и пристаниште директно излази на налазиште.

- Први пут ће посетиоци моћи директно кад изађу да се упознају са наслеђем овог локалитета - наводи Медаковићева. - Моћи ће директно да из Капетаније дођу до налазишта. Пошто зграда тек треба да буде изграђена за три године, биће постављен монтажни павиљон где ће посетиоци моћи да погледају филм о археолошком налазишту и да се упознају са многим додатним садржајима.

Иако већи је проценат страних туриста у току сезоне, надлежни, очекују да с обзиром на то каква је тренутна ситуација, буде повећан број домаћих.

- Имамо велики број странаца и многи од њих знају о наслеђу и значају овог локалитета. У једној поставци може да прими 40 људи, док током сезоне кроз локалитет прође око 8.000 гостију.

Како би у потпуности било сачувано и презентовано ово неолитско наслеђе, кроз три године требало би да се уради комплетна санација клизишта, зграда музеја, као и да се реши питање заштите слојева. За то постоји стратешки план.


НОВИ ПОНТОНИ

ОСИМ понтона за пристан туристичких пловила у Винчи, пловила ће моћи да пристају и у Блоку 45 у Новом Београду. Такође, Секретаријат за привреду расписао је тендер за изградњу понтона код Сајма и Бетон хале.