У поход на комарце - са земље: Запрашивању авионима одзвонило по препоруци ЕУ

Ј. Динчић

петак, 29. 05. 2020. у 09:33

У поход на комарце - са земље: Запрашивању авионима одзвонило по препоруци ЕУ

Третмани се обављају из специјалних возила Фото М. Анђела

Комунално предузеће "Градска чистоћа" спроводи третмане сузбијања инсеката од марта. Уништавање досадних крвопија из авиона се више не практикује, препорука ЕУ
БОРБУ против комараца и уништавање ларви средином марта започели су први пут радници ЈКП "Градска чистоћа". Одлуком Владе, а потом и Скупштине града, послови дезинфекције, дезинсекције, дератизације, али и сузбијања ларви и одраслих форми комараца 1. јануара су из надлежности Завода за биоциде прешли на ово градско комунално предузеће. У "Чистоћи" уверавају да је почело и активно сузбијање одраслих форми комараца и то почетком маја.

"Чистоћа" је сву неопходну механизацију преузела од Завода за биоциде, у чијој је уништавање комараца надлежности било, као и део стручног кадра.

Од почетка маја активно се кренуло са сузбијањем одраслих форми комараца уређајима са земље, а акције су усмерене на приобаље река, насипе и шуме. Подразумева се да се акције спроводе кад временски услови дозвољавају.

- Третмани су до сада урађени на територији 16 градских општина, а досада је спроведен ларвицидни третман на површини од 4.300 хектара - објашњавају надлежни из ЈКП "Градска чистоћа". - Уређајима за хладно замагљивање третиран је урбани део града уз обалу реке Саве и Дунава површине од 3.240 хектара.

На питање да ли је ово комунално предузеће спремно уколико буде било потребе и за запрашивањем из ваздуха, одговарају да тако нешто уопште не би требало да се практикује.

- Према препорукама Европске уније, сузбијање комараца из авиона се више не практикује, јер се средства која уништавају комарце неконтролисано крећу кроз ваздух, а свакако је сузбијање са земље много делотворније и може да се ради циљано - истичу запослени у чистоћи. - Такође, авиони привредне авијације, који су се користили за ову сврху, не могу да добију дозволу за прелет изнад насеља, већ искључиво изнад ненасељених делова престонице.

Ове аргументације држао се и Завод за биоциде, али је правило повремено занемаривано.

"Забрањено" запрашивање из ваздуха организовано је и прошлог лета јер је дизање авијације било једино решење у сузбијању комараца који су у ројевима насртали на људе и животиње.

Надлежни објашњавају и да се уништавање комараца обавља препаратима који немају неповољан утицај на пчеле.

- Активност пчела, односно њихов излазак на пашу је од 17.00 до 20.30, након чега се враћају у кошнице. Акција сузбијања одраслих форми комараца уређајима за термално замагљивање почиње од 21.00, када пчеле нису напољу, јер на тај начин нема неповољног утицаја на њих - додају из чистоће.

НОВАЦ ЗА ПРОГРАМ ЗООХИГИЈЕНЕ

НАДЛЕЖНИ из ЈКП "Градска чистоћа" истичу да је износ новца опредељен за мере контроле и смањења популације глодара, инсеката и штетних организама на јавним површинама довољан за обављање предвиђених послова. Новац из градског буџета обезбеђен је према усвојеном програму зоохигијене.

ТАБЛЕТЕ ОСТАЛЕ У ЗАВОДУ

ЗАВОД за биоциде и медицинску екологију ранијих година бесплатно је делио таблете за сузбијање комараца које ефикасно убијају ларве у септичкој јами, а ова услуга је остала у њиховој надлежности.

Из Завода истичу да имају довољно залиха таблета, али да је потребно да Град, односно надлежни секретаријат, обезбеди средства за ову намену, како би подела могла да почне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Posmatrač

29.05.2020. 10:55

Komarcima treba zabraniti kretanje mimo saobraćajnica, a vetru da ne duva jer može doneti one komarce koji su zalutali van dometa drumskih vitezova.

e

29.05.2020. 18:59

Зато их и има свуда. Сећам се кад су то радили авионима из ваздуха није било комараца поред река, а не у насељеним местима. Ако живиш у кући и имаш двориште има их милијарду и прискање са друма нема никакав ефекат. То вероватно на фазону краставаца, где сви морају да буду исте дужине, на конту ЕУ недозвољавања коришћења авиона. Зато ће се и распасти.