БОРБУ против комараца и уништавање ларви средином марта започели су први пут радници ЈКП "Градска чистоћа". Одлуком Владе, а потом и Скупштине града, послови дезинфекције, дезинсекције, дератизације, али и сузбијања ларви и одраслих форми комараца 1. јануара су из надлежности Завода за биоциде прешли на ово градско комунално предузеће. У "Чистоћи" уверавају да је почело и активно сузбијање одраслих форми комараца и то почетком маја.

"Чистоћа" је сву неопходну механизацију преузела од Завода за биоциде, у чијој је уништавање комараца надлежности било, као и део стручног кадра.

Од почетка маја активно се кренуло са сузбијањем одраслих форми комараца уређајима са земље, а акције су усмерене на приобаље река, насипе и шуме. Подразумева се да се акције спроводе кад временски услови дозвољавају.

- Третмани су до сада урађени на територији 16 градских општина, а досада је спроведен ларвицидни третман на површини од 4.300 хектара - објашњавају надлежни из ЈКП "Градска чистоћа". - Уређајима за хладно замагљивање третиран је урбани део града уз обалу реке Саве и Дунава површине од 3.240 хектара.

На питање да ли је ово комунално предузеће спремно уколико буде било потребе и за запрашивањем из ваздуха, одговарају да тако нешто уопште не би требало да се практикује.

- Према препорукама Европске уније, сузбијање комараца из авиона се више не практикује, јер се средства која уништавају комарце неконтролисано крећу кроз ваздух, а свакако је сузбијање са земље много делотворније и може да се ради циљано - истичу запослени у чистоћи. - Такође, авиони привредне авијације, који су се користили за ову сврху, не могу да добију дозволу за прелет изнад насеља, већ искључиво изнад ненасељених делова престонице.

Ове аргументације држао се и Завод за биоциде, али је правило повремено занемаривано.

"Забрањено" запрашивање из ваздуха организовано је и прошлог лета јер је дизање авијације било једино решење у сузбијању комараца који су у ројевима насртали на људе и животиње.

Надлежни објашњавају и да се уништавање комараца обавља препаратима који немају неповољан утицај на пчеле.

- Активност пчела, односно њихов излазак на пашу је од 17.00 до 20.30, након чега се враћају у кошнице. Акција сузбијања одраслих форми комараца уређајима за термално замагљивање почиње од 21.00, када пчеле нису напољу, јер на тај начин нема неповољног утицаја на њих - додају из чистоће.

НОВАЦ ЗА ПРОГРАМ ЗООХИГИЈЕНЕ

НАДЛЕЖНИ из ЈКП "Градска чистоћа" истичу да је износ новца опредељен за мере контроле и смањења популације глодара, инсеката и штетних организама на јавним површинама довољан за обављање предвиђених послова. Новац из градског буџета обезбеђен је према усвојеном програму зоохигијене.

ТАБЛЕТЕ ОСТАЛЕ У ЗАВОДУ

ЗАВОД за биоциде и медицинску екологију ранијих година бесплатно је делио таблете за сузбијање комараца које ефикасно убијају ларве у септичкој јами, а ова услуга је остала у њиховој надлежности.

Из Завода истичу да имају довољно залиха таблета, али да је потребно да Град, односно надлежни секретаријат, обезбеди средства за ову намену, како би подела могла да почне.