Београдске приче: Сећање на предратни фебруар

Зоран Николић

среда, 27. 05. 2020. у 11:19

Београдске приче: Сећање на предратни фебруар
И тада су прве кафеџије бојажљиво избацивале столове у баште чим огреје сунце

Било је то давне 1936. године, када су бојажљиви фоторепортери београдских новина овековечили прве одважне суграђане који су се одважили да седну у башту кафане на Позоришном тргу.

Фебруар је показао мало лепши дан, а садашњи Трг Републике тада је носио име по Народном позоришту које га и сада краси.

Новинари листа "Време" су и тог дана подсетили на кошаву, која је донедавно беснела, али и на први миран и сунчан дан који се огледао на београдским улицама.

Дословце, писали су "да је јучерашњи дан личио на пролећни судећи по корзу у Кнез Михаиловој улици".

- Испред ресторана су изнесени столови - бележе новинари.- У прве сунчане дане то су знаци лепог времена: жив подневни корзо и седење на тротоарима за кафанским столовима. Београду није у традицији да прве сунчане дане обележи одласцима у паркове. Иако врло "топал", јучерашњи дан ипак није био коначан знак лепог времена. Већ поподне, предвече, киша је поново почела да пада и поново је захладнело.

Ресторан и пивница су и данас у истој згради "Реунионе" како јој је првобитно било наденуто име.

Једна од важних разлика ондашњег и данашњег Београда огледа се и у томе што је трамвајска линија завршавала своју трасу баш окрећући се око Споменика кнезу Михаилу, па би се затим поново враћала ка Славији.

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА

Више од осам деценија прошло је од када је Аца Симић, велики фоторепортер оног доба снимио бројне фотографије на тадашњем Позоришном тргу. Па ипак, неки делови амбијента нису се много променили. Дабоме, аутомобили и навике Београђана су другачији, али кафа "на Тргу" и данас би била у сличном окружењу.