КРАЉЕВА чесма у Лисичијем потоку, саграђена 1936. године, годинама запуштена и неодржавана, још чека уређење. Чесма посвећена убијеном краљу Александру оштећена је на неколико места. Укопана је у земљанокамени балкон, а прилаз је направљен од степеника у облику лука. Питка вода, у једном од три природна изворишта у Београду, извире из уста главе лава. Међутим, простор око изворишта које се налази недалеко од Белог двора, годинама је био невидљив и непроходан, због високе траве, корова и шибља.

Прошлог викенда, чланови Удружења "У име народа - за слободну Србију" искрчили су шибље око чесме и покосили траву. Иначе, из ЈКП "Зеленило Београд" су нам рекли да простор око Краљеве чесме није у њиховом систему одржавања.

Историчар Срђан Цветковић, један од чланова Удружења, рекао нам је да се нада да ће Град, у сарадњи са надлежним институцијама препознати значај овог комплекса, да ће Краљева чесма добити статус споменика културе.

- Осим обнове Краљеве чесме, неопходно је подићи и споменик посвећен жртвама комунизма, недалеко одатле - каже Цветковић. - Пре неколико година почели смо са акцијом уређења како би се тај део, који је био у катастрофалном стању, колико-толико довео у ред. Осим шибља и грања, ту је било и много шута који су бацали локални инвеститори. Чесма је била запушена, около су се правиле барице и блато и звали смо мајстора да реши проблем. У суботу смо, уз помоћ грађана поново покосили и очистили шибље и окружење сада пристојно изгледа.

Њихова идеја је, објашњава Цветковић, да потез око чесме буде уређен паркић, са расветом, стазама, клупама, кантама за смеће, као и малим амфитеатром од камених плоча.

Замисао како би излгледала чесма и простор око ње

ХТЕЛИ СПОМЕНИК

ОВДЕ је у плану и подизање споменика у облику крста, који би био посвећен онима који су на овом месту стрељани у јесен 1944. године. Сада се, недалеко од чесме, налази крст на камену у спомен овим страдалницима.

- Нацрт овог пројекта је још 2009. године послат Комисији за споменике, али од тада се ништа није урадило - каже Цветковић.

Обележје је саграђено 1936. године