С маском откривају престоницу, почиње разгледање Београда с река: Туристичка понуда главног града поново доступна као пре короне

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

уторак, 26. 05. 2020. у 10:15

С маском откривају престоницу, почиње разгледање Београда с река: Туристичка понуда главног града поново доступна као пре короне

Водич са туристима на Тргу републике Фото З. Јовановић

У наредних неколико дана отварају се Бели двор као и објекти на Калемегдану
КОМПЛЕТНА туристичка понуда престонице гостима из унутрашњости, али и суграђанима биће доступна за две недеље. И док је отвореним аутобусима Београд могао да се обиђе још пре две седмице, ЈКП "Београдска тврђава" није отворило врата својих објеката. Ипак, како кажу у Туристичкој организацији Београда (ТОБ), за 14 дана туристички живот у престоници изгледаће као и пре пандемије вируса корона.

Према речима директора ТОБ Миодрага Поповића, београдска излетишта попут Аде Циганлије, Кошутњака, Авале и Космаја одавно су "прорадила". Туре разгледања престонице из отвореног туристичког аутобуса почеле су већ прве недеље по пуштању јавног превоза, а од данас је могуће и разгледање града са бродовима са Саве и Дунава.

- Шетње које организујемо увелико су доступне суграђанима и гостима Београда, а и пре пандемије вируса организоване су у зависности од интересовања. Свако ко жели, може да се пријави. Са дозволама Владе да се на једном простору окупи 100 људи, добили смо могућност да организујемо још доста тога. Наравно, ношење заштитних маски је препоручљиво. У наредних недељу дана за посете ће бити доступан Краљевски двор на Дедињу, као и објекти на Калемегдану, а тако и тура која открива тајне подземног Београда - каже за "Новости" Поповић.

НОЋНИ ЖИВОТ РЕСТОРАНИ и барови широм града отворили су врата свима који су се за протеклих неколико месеци услед пандемије вируса ужелели ноћног живота. Бетон хала, Скадарлија, Кнез Михаилова и сплавови не мирују већ све врви од живота, уз забаву по којој је наш град познат и музику.

Директор ТОБ наводи да Београђани и сада могу да уживају у обиласку престонице и да за 20 минута вожње могу да стигну до туристичких бисера не напустивши територију града.

Он је подсетио да, на пример, у Сурчину може да се прошета Бојчинском шумом, сврати у тамошњи ресторан или да се одседне у Бојчинским брвнарама на Сави ...

- Локалитет Винча у општини Гроцка је такође на 20 минута од центра. Свакоме препоручујем да застане у месту Виногради где се пружа најлепши поглед на Дунав. Ко иде ка Младеновцу и Сопоту, препорука је да обиђе језера око Младеновца етно-села "Бабе" и "Амерић", манастире Тресије и Павловац, као и да проба пиво на обронцима Космаја - истиче Поповић.

Најављује и новитете у туристичкој понуди попут винске туре, где ће посетиоци моћи да обиђу винарије на тлу престонице.