Радови на Винчи у пуном јеку, почиње исплата зајма ЕБРД-а

Танјуг

понедељак, 25. 05. 2020. у 10:36

Радови на Винчи у пуном јеку, почиње исплата зајма ЕБРД-а

Фото Н.Скендерија

Извођење грађевинских радова на Београдској депонији Винча је у пуном јеку, а финансијска конструкција пројекта за кредитну линију од 290 милиона евра успешно је затворена
Извођење грађевинских радова на Београдској депонији Винча је у пуном јеку, а финансијска конструкција пројекта за кредитну линију од 290 милиона евра успешно је затворена, саопштио је данас ЕБРД.


Београдски пројекат добијања енергије из отпада у Винци, обезбедиће главном граду Србије савремени систем управљања отпадом за град од 1,7 милиона становника.


У саопштењу се каже да је ово један од највећих пројеката јавно-приватног партнерства (ЈПП) у Србији до сада који доноси приватно финансирање и експертизу за пројекат у јавном сектору.


"Будући да су сви услови споразума о финансирању сада испуњени, зајмодавци почињу са исплатом зајма како би се имплементација пројекта одвијала на време. Овај пројекат ће заменити једну од највећих депонија у Европи, која се налази на 15 километара од центра Београда и у којој се налази више од 10 милиона тона отпада, након више од четири деценије рада", кажу у Европској банци за обнову и развој.


Локалитет ће, наводе, у потпуности бити саниран са новом санитарном депонијом, постројењем за производњу енергије из отпада као и модерним објектом за прераду грађевинског отпада.


"Овај значајни пројекат од 370 милиона евра представља једно од највећих јавно-приватних партнерстава (ЈПП) у Србији до данас и доноси приватно финансирање и експертизу за пројекат у јавном сектору. Кредит од укупно 290 милиона евра ће обезбедити група зајмодаваца", објашњавају из ЕБРД-а.


Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) обезбеђује укупно финансирање у износу од 128,25 милиона евра што укључује сопствени кредит од 72,25 милиона евра, синдицирани кредит од 35 милиона евра са Ерсте Гроуп Банк АГ, као и 21 милион евра субвенционисаног финансирања од стране Специјалног фонда за зелену енергију.


Изградња нових објеката започела је у октобру 2019. године и наставила се током протеклог периода.


Приватни инвеститори пројекта, међу којима су СУЕЗ (Француска), ИТОЋУ Корпорација (Јапан) и Европски фонд МАРГУЕРИТЕ, осигурали су да се имплементација овог пројекта настави упркос изазовима који су настали услед Цовид-19 кризе, поручују из ЕБРД-а.


Такође су испунили све предуслове како би се финансијска конструкција успешно затворила, каже Жужанна Харгитаи, регионални директор за Западни Балкан ЕБРД-а.


"Србија је брзо и одлучно реаговала у борби са пандемијом и драго нам је да наставља даље са истом одлучношћу и вољом за успехом. Напредак радова на депонији у Винчи показује заједнички приоритет јавних и приватних партнера и њихових кредитора, попут ЕБРД-а, у стварању чистог и здравог окружења", каже Харгитаи.


ЕБРД и остали финансијери, додаје, у потпуности подржавају пројекат у циљу његовог успешног спровођења и започињања са планираним радом.


ЕБРД ће такође подржати реализацију пројекта кроз техничку помоћ Граду Београду за успостављање јединице за надгледање ЈПП-а и изградњу њеног капацитета.


Нова депонија ће, како се наводи, бити усаглашена са ЕУ директивама, са савременом технологијом управљања отпадом и третманом истог.


Замена постојеће депоније такође ће отклонити велики ризик за животну средину и здравље, укључујући загађење оближње реке Дунав.


Постројење за производњу енергије из отпада од 103 МW ће допринети смањењу зависности Београда од угља а такође ће смањити и емисије гасова са ефектом стаклене баште.


Имаће капацитет за третман око 340.000 тона комуналног отпада годишње, док ће постројење за прераду грађевинског отпада третирати 200.000 тона годишње, кажу у ЕБРД-у.


Нова санитарна депонија (капацитета 170.000 тона годишње) ће бити завршена до краја ове године, док се комплетан завршетак пројекта и почетак оперативних активности очекује 2022. године.


Сузан Герансон (Сусан Гоераншон), директорка ЕБРД-а за инфраструктуру, додаје да овај пројекат представља прекретницу која ће променити живот људи у Србији.


"Одговориће на актуелне изазове у области животне средине а такође ће увести нову димензију у генерисању енергије. Овај пројекат показује посвећеност ЕБРД-а виталном развоју инфраструктуре која је данас актуелнија него икад".


Финансирање ЕБРД-а је део већег пакета који укључује Међународну финансијску корпорацију (ИФЦ) и Аустријску развојну банку (ОеЕБ) са кредитима од 72,25 милиона евра и 35 милиона евра понаособ.


Укупна инвестиција је мобилисана од стране предузећа Бео Чиста Енергија доо, коју су основале глобално предузеће СУЕЗ, јапански конгломерат ИТОЋУ и МАРГУЕРИТЕ Фунд, пан-европски капитални фонд који улаже у обновљиве изворе енергије, енергетику и транспорт.


Бео Чиста Енергија је са градом Београдом 2017. године склопила 25-годишњи уговор о ЈПП за прво велико улагање у области инфраструктуре животне средине у региону Западног Балкана.

Коментари (3)

Raca Milosavljevic

25.05.2020. 12:42

....umesto da je jedna od glavnih turistuckih destinacija grada Beograda,jer je to najstarije urbano naselje u Evropi neko je bio pametan i tu stavio glavnu gradsku deponiju ... bilo bi lepo da nam neko o tome malo vise napise,koja je to gradska vlast bila tako pametna ...

milorad

25.05.2020. 13:44

A šta će biti sa starom deponijom , da li će je samo prekriti zemljom ili šta već?Opet muljačina.

Miki-Zg

25.05.2020. 19:23

Ako se ovo sve navedeno ostvari ,građani BG i mi ostali, budite zadovoljni .Država Srbija u narednim god. treba uložiti na milijarde evra u zaštitu životne sredine -zdravlje građana RS ,a spas je u privatno-javnom partnerstvu ( ogromna srestva ) .