У Београду би сви децу у - државне вртиће

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

понедељак, 25. 05. 2020. у 14:35

У Београду би сви децу у - државне вртиће

Фото Танјуг

Никад веће интересовање за упис малишана у предшколске установе под окриљем града. Један од разлога незадовољства приватницима наплате рачуна током пандемије
ПРЕДШКОЛСКИМ установама, ове године, стигло је 1.373 пријаве више него прошле 2019. године. Највећи пораст интересовања за упис у државне вртиће бележи се у Новом Београду. На адресу предшколске установе "11. април" стигао је укупно 2.981 захтев, што је за 364 више него прошле године. Следи Земун са примљених 2.175 молби, што је 296 додатних. На Вождовцу је конкурисало 2.333 родитеља, што је повећање у односу на прошлу годину за 292 деце. Са укупно 2.273 пријаве, за упис у вртиће на Чукарици заинтерсовано је 244 деце више.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, број пријава на конкурсу је очекиван. Он истиче да је благи раст броја захтева у односу на прошлу годину, пре свега, последица дужег конкурса, који је ове године трајао месец и по дана, у односу на две недеље претходних година.

- Такође, томе је допринео и скептичан однос родитеља према приватним вртићима - каже Гак. - Многе од приватних предшколских установа, како су нам рекли родитељи који су нам се обраћали, на почетку ванредног стања нису били вољни да прате кораке Града, односно да не наплаћују вртић док деца не бораве у њему. То је, свакако, утицало на веће интересовање за државна обданишта, па су многи чија су деца већ уписана у приватне, конкурисали за место у државном. Наш је циљ што више нових места у државним предшколским установама.

Он додаје да је већ пет година дуга сарадња са приватним вртићима умногоме помогла да се подигне обухват деце предшколским образовањем, са око 45 одсто - колико је износио пре неколико година - на данашња 73 процента.

- Међутим, приоритет Града Београда ће увек бити проширивање капацитета државних вртића и унапређење квалитета боравка деце у њима - наводи Гак. - Сарадњу са приватним вртићима настављамо док год је интересовање родитеља веће од наших капацитета, јер желимо да свој деци омогућимо предшколско образовање.

Чак две трећине захтева - 14.176, поднето је за шест предшколских установа - Нови Београд, Земун, Палилула, Вождовац, Чукарица и Звездара.


РАСТ БРОЈА КОРИСНИКА УСЛУГА

БРОЈ малишана који су се вратили у вртиће повећан је ове недеље скоро двапут. Од понедељка у обданишта могу и деца чији родитељи не морају да се врате на посао, тако да више није потребна потврда о радном ангажовању, већ само уверење педијатра да је дете здраво.

Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, у односу на прву недељу, просечан број присутне деце у вртићима је порастао са 3.998 на 7.202.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације