Нема краја бахаћењу, градитељ не одустаје: После налога за РУШЕЊЕ, ДИВЉИ видиковац на налазишту Винча добија и ОСВЕТЉЕЊЕ

М. СТАНОЈКОВИЋ

субота, 23. 05. 2020. у 10:02

Нема краја бахаћењу, градитељ не одустаје: После налога за РУШЕЊЕ, ДИВЉИ видиковац на налазишту Винча добија и ОСВЕТЉЕЊЕ

СПОРНО Грађевина на обали Дунава

После налога за рушење, неимар на парцели налазишта "Винча" разводи струју
ДА ће налог за рушење бесправно саграђеног видиковца на парцели археолошког налазишта у Винчи дозвати памети дивљег градитеља, понадали су се надлежни у Музеју града Београда. Ипак, не само што није почео да уклања објекат, већ брзопотезно уводи струју, поставља расвету и дограђује.

Према сазнањима директорке Музеја града Јелене Медаковић, решење да се све врати у првобитно стање није спроведено, а власник је чак преко ноћи довео мајсторе како би спровели струју да могу и током ноћи да уживају у погледу на Дунав из срца неолитског налазишта.


- Развукли су каблове, дограђују и не само што нису склонили, већ их брже боље приводе крају - каже за "Новости" Медаковићева. - Разумела бих да је дошао неки странац који не зна ништа о вредности самог налазишта и то учини. Али, из непознатог разлога, поједине мештане нико не може да доведе у ред. Искористили су ванредно стање и махнито зидају. Још давних седамдесетих година грађани су исплаћени да оду одавде, а они су остали и дивља градња претворила је налазиште у оно што можете да видите. О Винчи странци аматери знају много више него прве комшије.


Прочитајте и: Tokom vanrednog stanja nikla građevina na lokalitetu Vinča: Vlasniku naloženo da hitno ukloni objekat sa pogledom na neolit"Новости" су већ објавиле да је ванредно стање искористио "неимар" како би на падини археолошког локалитета бесправно подигао наткривен дрвени објекат за уживање у форми видиковца. Музеј града се по сазнању за овај "неимарски подухват" на заштићеном подручју обратио Републичком заводу за заштиту споменика, који је донео решење да се бесправни објекат уклони. Међутим, видиковац засад одолева, а власник очигледно покушава и да га осветли. Директорка Музеја је зато уверена да власник не намерава да га сруши и одустане од њега.


БАХАТО ПОНАШАЊЕ МЕШТАНА


ОСИМ овог последњег случаја, дивља градња у овом крају није реткост, па се наслеђе уништава и испуштањем воде из базена на крају сезоне. Такође, комшије уништавају жардињере и испуштају канализациону воду у ископине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације