Значајан пад у наплати мартовских рачуна: Уколико користите могућност одложеног плаћања, заостале обавезе морате да измирите до овог датума

Г. НОВАКОВИЋ

23. 05. 2020. у 08:41

Значајан пад у наплати мартовских рачуна: Уколико користите могућност одложеног плаћања, заостале обавезе морате да измирите до овог датума

УСТУПАК Из "Инфостана" обећавају да камата неће бити обрачуната/Фото А. Стевановић

Значајан број суграђана је прихватио понуђене олакшице ЈКП "Инфостан технологије". Редовне платише су углавном обавезе измиривале на време

OЛАКШИЦЕ које је ЈКП "Инфостан технологије" омогућило најпре корисницима старијим од 65 година, а потом и свим грађанима током ванредног стања, масовно су коришћене. Забележен је значајан пад у наплати мартовских рачуна, упркос могућностима да се комуналије намире електронским путем. Без обзира на то, рок за плаћање заосталих обавеза продужен је до краја јуна.


Из ЈКП "Инфостан технологије" за "Новости" кажу да је током фебруара наплата прошла у уобичајеним оквирима, будући да је ванредно стање проглашено средином марта, до када је већина суграђана платила своје рачуне да би остварили попуст.


- Наплата мартовских комуналија забележила је значајнији пад, због чега смо неколико пута позивали кориснике да безбедно из својих домова електронски плате рачуне преко QR кода на уплатници - напомињу из предузећа. - На тај начин не гомилају неизмирене обавезе. Плаћање априлских рачуна је у току, а рок доспећа је крај текућег месеца, када ћемо урадити анализу уплата корисника.


Према речима надлежних, ко је у редовним околностима на време намиривао доспеле обавезе, углавном је наставио у истом ритму и током уведених мера. Редовних платиша има око 35.000, социјално угрожених корисника око 60.000.


Прочитајте и: Продужен рок за све Београђане: Ево до када ће моћи да се измире заостала дуговања за комуналије


- Наведене две групе корисника не гомилају неплаћене рачуне, већ су редовне у плаћању сваког месеца. Олакшице у виду попуста до седам одсто, и субвенције од чак 30 одсто, помажу им да остваре велику уштеду у кућном буџету - кажу из "Инфостана".


Предузеће за обједињену наплату комуналних услуга, у договору са свим појединачним предузећима у склопу "Инфостана", омогућило је корисницима одложено плаћање. У складу са препорукама државних органа, на првом месту олакшица се односила на београдске сениоре, али одлука је преиначена и проширена је на све кориснике. Рачуни за фебруар, март и април доспевали су на кућне адресе, а њихово плаћање накнадно се може обавити до 30. јуна. Из "Инфостана" обећавају да камата неће бити обрачуната, нити ће редовне платише изгубити право на попуст због кашњења.


Олакшице је омогућио и ЈКП "Београдски водовод и канализација", за оне Београђане који рачуне плаћају директно овом предузећу. Реч је о домаћинствима који станују у кућама. Ова категорија корисника такође има рок до краја јуна да намири доспеле рачуне у ванредном стању. Исто важи и за Електродистрибуцију, будући да је на последњем рачуну за април додата ставка да је рок за плаћање продужен.РЕПРОГРАМ УЗЕЛО 14.000 КОРИСНИКА


НОВЕ поступке принудне наплате, "Инфостан" није покретао у претходном периоду, при чему се застало и са спровођењем до тада покренутих поступака извршења. Акција репрограма дуга по најповољнијим условима, продужена је за додатних 90 дана након окончања ванредног стања. Од почетка акције репрограма дуга до сада, закључено је око 14.000 Уговора о признању дуга и отплати дуга на рате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације