ПАРК посвећен Диани Будисављевић и званично ће бити на Савском кеју. Комисија за споменике и називе тргова усвојила је у четвртак ову иницијативу, као и предлог да централни парк на простору "Београда на води" понесе назив Савски трг. Одлучено је и да се подигне споменик Петру Николајевићу Молеру.

- Диана Будисављевић, храбра Аустријанка, током Другог светског рата спасла је неколико хиљада српске деце из логора у Јасеновцу. Како ће споменик бити подигнут на Савском кеју било би примерно и симболично да и парковска површина, на потезу од Бранковог моста до Бетон хале понесе њено име - стоји у иницијативи заменика градоначелника Горана Весића.


Весић је поднео иницијативу и да се подигне споменик Петру Николајевићу Молеру, првом председнику Народне канцеларије, војводи и сликару, у парку у Молеровој улици на Врачару.


На иницијативу Весића и Марка Стојчића, градског урбанисте, поднет је и предлог да на углу Топличиног венца и Чубрине улице буде подигнут споменик архитекти Александру Дероку, недалеко од места где је становао. Иницијативу је поднео градски урбаниста Марко Стојчић заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем.


* Диана Будисављевић/Фото Википедија


Комисија је усвојила и захтев Дирекције за грађевинско земљиште да се Споменик лучком раднику, дело вајара Радете Станковића, који се налази на Савском кеју, због реконструкције овог кеја премести ближе главном степеништу, тако да буде на репрезентативнијој локацији.У анкети преко "Беоком" сервиса грађани су изгласали да простор уз Булевар Вудроа Вилсона и Улицу Николаја Кравцова понесе назив Савски парк.* Александар Дероко/Фото Википедија


ТАГОРЕ У СРБИЈИ, АНДРИЋ У ИНДИЈИ


ЧУВЕНИ индијски књижевник нобеловац Рабиндранат Тагоре добиће бисту у Београду. На састанку председника Скупштине Града Београда Николе Никодијевића и амбасадора Индије у Србији Субрата Батачарџија, Никодијевић је предложио да се размотри идеја да се у главном граду Индије Њу Делхију постави биста нашег нобеловца Иве Андрића.