Београдске приче: Пуста савска обала

Зоран Николић

субота, 23. 05. 2020. у 11:42

Београдске приче: Пуста савска обала
Дуго је савска обала била непопуларна, осим купалишта које се налазило између Бранковог и Старог савског моста

"Данска група", сачињена од два предузећа из ове скандинавске земље, извела је прве радове на насипању Новог Београда још пре Другог светског рата. По плану који је направљен са тадашњим градским властима, извучени су милиони тона песка са дна Дунава и Саве, па је простор данашњег парка на Ушћу потпуно променио изглед.

После рата насипање је настављено и изведено у много већем обиму, тако да је будући Нови Београд добио знатно вишу, пешчану подлогу.

Иначе, на том делу уопште није било дрвећа.

Тако би била симпатична опаска да свако дрво које Београђани данас виде поред шеталишта, може да има највише осам деценија старости. Пре тога, овде је била огромна, пешчана зараван.

После су дошле бомбе и топови Другог светског рата, потом такозвана "социјалистичка револуција", бурна промена друштвеног система, па су најзад комунистичке власти решиле да подигну садашњи Нови Београд.

Истини за вољу, то су сасвим успешно урадиле, једино што су негиране прве идеје о настанку овог дела града, због тога што су рођене у предратном периоду. Идеолошке флоскуле налагале су да се ниподаштава све што је пре рата урађено.

На старим фотографијма види се пустош на којој се простире садашњи парк, као и обриси, односно прве конструкције зграде СИВ. Ова грађевина данас је преименована у Палату "Србија".

Бранков мост је од 1956. године имао само три траке, да би седамдесетих година добио још три, па данас чине познату целину.

ПЛАЖА

Између два моста, Бранковог и Старог савског, којег често зовемо и "Трамвајски", у међуратном периоду била је плажа. Савско језеро, популарна "Ада циганлија" своје садашње контуре добило је тек 1967. године. Од тада је то најпознатије купалиште у граду, а до тада је приобаље Саве било веома атрактивно за Београђане који су тражили спас од летње врелине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације