Радови на савској обали при крају, на пасарели код Ада Мола тек се захуктавају: Коцке код кеја, у Радничкој шипови

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

среда, 20. 05. 2020. у 10:40

Радови на савској обали при крају, на пасарели код Ада Мола тек се захуктавају: Коцке код кеја, у Радничкој шипови

Будући изглед пасареле

Прелаз за пешаке требало би да буде завршен до краја августа
РАДОВИ на уређењу кеја од Бранковог моста до Бетон хале увелико напредују. Део обале, односно парк који би ускоро требало да понесе име по Диани Будисављевић, према најавама, биће завршен до средине августа. У међувремену, почели су радови и у Радничкој улици, код Ада мола, где се гради пешачка пасарела.

На делу савске обале испод Карађорђеве улице, 30 радника на градилишту ужурбано обавља послове. Једна група ради на посипању земљом и равнању парковских делова који су предвиђени за садњу траве, дрвећа и цвећа. Друга група уређује простор испод Бранковог моста, док се трећа налази близу Бетон хале. Десетак мајстора овде ради на поплочавању стаза. Све прво треба насути туцаником, па га поравнати, онда сваку гранитну плочу ставити на своје место пазећи на ивицу, низ... Није лако ни сећи сваку понаособ, како би се уклопила и стала на предвиђено место. Баш зато поплочавање споро напредује, а не може да га обавља ни пуно мајстора.

Кроз градилиште неометано пролазе бициклисти и пешаци, а свако ко продужи до пасареле која спаја Калемегдан и овај део обале, може да створи слику како ће изгледати целина.

Осим Савског трга и Улице Џорџа Вашингтона, ради се и у Радничкој улици, али на тротоарима. Тржни центар Ада мол, односно извођач Bauwesen почео је са изградњом пасареле која ће спојити једну с другом страном улице.

- Тренутно радимо на побијању шипова. С стране Аде градимо и потпорни зид. Рок да саградимо пасарелу је крај августа, али већ видимо да ће бити проблема. Много је неуцртаних инсталација, које ће можда утицати на продужетак рокова - каже извођач радова.

Грађевинска машина поред тржног центра Фото П. Милошевић

Подсећамо, прво је планирана градња пасареле, па онда у другој фази реконструкција Радничке улице. Ово ће омогућити суграђанима безбедан прелаз ове прометне саобраћајнице. Уједно ће смањити гужве које се праве због семафора, који свако мало упале црвено светло због преласка пешака.

КОД "ТЕМПА" ГРАД ИЗВОЂАЧ ПОСЛА

ЗА РАЗЛИКУ од пасареле коју гради тржни центар, Град, односно Дирекција за грађевинско земљиште градиће прелаз код супермаркета "Темпо" и "Лидл" са једне и продавнице аутомобила са друге стране. Прошле године расписан је тендер за конкурсну документацију.

- У току је стручна оцена понуде и ако испуни прописане услове, биће донета одлука о избору најповољнијег понуђача, после чега следи поступак уговарања, прибављања банкарских гаранција и полиса осигурања и увођења извођача у посао израде техничке документације. По завршетку израде техничке документације биће поднети одговарајући захтеви за грађевинску дозволу и пријаву за извођење радова - кажу у Дирекцији.

Део Савског кеја
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Stefan

31.05.2020. 20:26

Tu Radnicku ulicu ako ne prosire do mosta na Adi na 4+4 trake bice gore nego sto je bilo... Jer je do mosta haos sa 4-om bi resili problem koliko toliko...