Лутке уместо пацијента, тате као модели за шишање, пракса на мамином шпорету: Како је изгледала настава на даљину за матуранте стручних школа

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

19. 05. 2020. у 16:00

Лутке уместо пацијента, тате као модели за шишање, пракса на мамином шпорету: Како је изгледала настава на даљину за матуранте стручних школа

Фото И. Маринковић

Стечено знање показаће на матурском испиту од 3. до 12. јуна
ПРАКТИЧНА настава за матуранте средњих стручних школа се, због пандемије вируса корона, из кабинета, производних хала, кухиња, салона, преселила у куће. У школама кажу да је наставни план испоштован и да ђаци нису ускраћени у пракси, упркос непланираном прекиду наставе.

Стечено знање ученици завршних разреда имаће прилику да покажу на теоријском и практичном делу матурског испита, који ће се одржати од 3. до 12. јуна.

Своје умеће са маказама и четком будући фризери су показали у "кућним салонима". Шишали су, шминкали, правили перике... Модели су били маме, тате, сестре, браћа, а било је и оних који су вештину баратања маказама показали на псима. Ученици су од професора добили задатак, а затим су били у обавези да направе видео-запис како раде и пошаљу наставнику.

- Приликом организације завршног испита морамо поштовати прописане мере, тако да ће бити смањен број ученика који, у салону у школи, полажу пред комисијом - каже Веселинка Животић, директорка београдске Школе за негу лепоте. - Уместо на шест столица у исто време, ђаци ће радити на две, уз поштовање мере заштите. Чланови комисије, такође, морају држати физичку дистанцу од два метра. Имамо довољно простора, тако да неће бити проблема да то организујемо.

Према речима Драгутина Миличића, директора Туристичке школе у Новом Београду, матуранти кувари су у кућним кухињама припремали оброке, по "рецептима" својих професора. Дегустатори су били чланови породице.

- Ђацима је речено од којих намирница треба да направе јело - објашњава Миличић. - Били су у обавези да сниме цео поступак припреме јела, а професори су их на основу тога оцењивали. Завршни испит биће организован у школи, где имамо кабинет за куваре од 120 и кабинет за услуживање од 90 квадрата. Наравно, ђаци ће бити у мањим групама, уз поштовање препорука.

У Техничкој школи ГСП настављена је практична обука за возаче, механичаре моторних возила... Како нам је рекао Нинослав Петровић, професор стручних предмета, прати се динамика наставних програма, а повећан је број инструктора како би ђаци имали регуларну обуку и били спремни за полагање матурског испита.


ЛУТКЕ УМЕСТО ПАЦИЈЕНАТА

ДИРЕКТОР Медицинске школе "Београд" Предраг Јовановић, каже да ће ђаци матурски испит полагати у школи. Он истиче да школа има најсавременије лутке, које ће заменити пацијенте, а за физиотерапеуте је могуће да и сами ђаци буду "пацијенти".

И у Медицинској школи у Земуну матура ће, ове године, бити по истом принципу. Према речима директорке Радице Стојановић, ученици су током школовања имали велики број часова практичне наставе, тако да су већ у другом разреду научили да дају инјекције, инфузију, превијају...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације