ЗАКУПЦИ локала на Савском језеру и током ванредног стања морали су да измирују кирију, као да послују у "најсрећнијим временима". За разлику од челника престонице, који су изашли у сусрет онима који изнајмљују локале у власништву града и омогућили одложено плаћање и олакшице, ЈП "Ада Циганлија" тек ће узети то у разматрање. Зашто ово није раније регулисано, питају се многобројне редовне платише угоститељских објеката.

Позамашну своту новца предузетници морају да издвоје месечно, уколико желе да дочекују госте на обалама Савског језера. Како су нам се пожалили неки од њих, фактуре за април стигле су на време, али у - невреме. Очекивали су да ће им бити понуђен бар продужени рок за намиривање обавеза, али, према тренутном стању ствари, управа "Аде" изгледа да је зажмурила на вирус корона.

ПОПУСТ 50 ОДСТО ОДЛУКА градских челника је да по завршетку ванредног стања закупцима наплате коришћење пословног простора. Привредницима су понуђене две опције - да закуп током ванредног стања плате до 31. децембра ове године, уз попуст од 50 одсто, или да се целокупан износ закупа из времена ванредног стања намири током 2021. године на 12 месечних рата.

- Непријатно смо се изненадили. За изнајмљивање плаца на ком је мој локал плаћам неколико хиљада евра месечно, а сви смо били онемогућени да радимо. Из "Аде" се понашају као да је то била наша одлука и чини ми се да немају никакав осећај за тренутну ситуацију - прича нам један од вишегодишњих закупца.

Како каже наш саговорник, пре неколико година управа предузећа укинула је праксу да редовним платишама омогући попуст од десет одсто. Чак ни малобројни угоститељи, који кирију плаћају неколико месеци унапред, не добијају олакшицу. Да проблем са пословањем буде још већи, има и негативних примера.

- Конкуренција је нелојална. Поуздано знамо да међу колегама има оних који годишње "Ади" дугују милионе. По ком основу они годинама несметано раде, велика је мистерија. Сви се питамо како то да им ни струја никад није искључена. Испада као да ми што редовно плаћамо финансирамо и њихове трошкове - жали се угоститељ са једне од обала градског купалишта на Чукарици.

Пратећи поступак челника Града, нешто касније него што је требало то да учине, "Ада Циганлија" изгледа да ће, ипак, наћи начин да олакша онима који предузећу доносе профит. Како су нам рекли, Надзорни одбор предузећа заседаће овим поводом у наредним данима.

- У току је доношење одлуке о начину измирења закупних обавеза насталих у току ванредног стања због епидемије, са решењима аналогним оним садржаним у градској одлуци - рекли су нам у ЈП "Ада Циганлија".

Говорећи о нередовним закупнинама, из предузећа наводе да дуговања наплаћују по законској процедури у прописаним поступцима. Последица тога је раскид уговора и реиздавање локала по окончању спора и извршењу пресуде о исељењу закупца, коме је раскинут уговор. Такође наглашавају да тренутно ЈП "Ада Циганлија" послује без губитака.