Копитар помера рокове: Одложен крај радова на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона

С. Б. М.

уторак, 12. 05. 2020. у 08:54

Копитар помера рокове: Одложен крај радова на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона

Сквер ће променити изглед овог дела града

На углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона и даље раскопано, крај радова одложен. Посао се одужио због потребе прилагођавања идејног решења терену

СКВЕР на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона, где ће бити постављен и споменик словеначком лингвисти и слависти Јернеју Копитару, требало би да буде готов тек за два месеца. Због подземних инсталација које су "откривене" током раскопавања, архитекте су принуђене да незнатно измене идејно решење ове пјацете.

Према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића, идејно решење самог угла на коме ће се споменик налазити тренутно је у изради.

- Идејно решење платоа урадио је словеначки архитекта и оно је тренутно на доради. Наиме, при широком откопу наишли смо на техничке препреке, односно подземне инсталације које нису биле уцртане у план. Сада он постојећи пројекат томе треба да прилагоди, зато се посао одужио. Ми, наравно, то не смемо да радимо без његове дозволе - наводи Стојчић.

Споменик Копитару подиже се на основу међународног реципроцитета, будући да је у Љубљани постављен споменик реформатору српског језика и аутору првог српског речника Вуку Караџићу. Ово обележје поклон је града Љубљане, а поставља се у занак сећања на пријатељство и сарадњу Караџића и Копитара, који су почетком 19. века допринели развоју и српског и словеначког језика.

ПОКЛОН ЉУБЉАНЕ

Градски архитекта Стојчић верује да ће радови бити завршени за месец и по до два, и да ће почетком јесени, када би у Београду требало да се одрже "Љубљански дани", овде бити постављен споменик словеначком лингвисти и слависти Јернеју Копитару.