ДАНАС је у Београду у 81. години преминуо Спасоје Паја Крунић, редовни професор Архитектонског факултета у пензији, редовни члан Академије инжењерских наука, председник Градске владе Београда (1997-2000), потпредседник прелазне Владе Србије (2000-2001), посланик у скупштинама Србије (1997-2000) и СР Југославије (2000-2004), председник Политичког савета и члан Председништва Српског покрета обнове.


Крунић је рођен 1939. године у Никшићу. Основну и средњу школу завршио је у Београду, а дипломирао је на Архитектонском факултету Београдског универзитета, на којем је касније постао предавач и шеф Катедре за архитектонско и урбанистичко пројектовање.

Крунић је после победе Коалиције „Заједно" на локалним изборима и тромесечних демонстрација за признавање изборних резултата, као представник СПО, био на челу извршне градске власти у Београду од 1997. до 2000. године. Као први некомунистички премијер Београда после Другог светског рата остаће упамћен као изузетно стручан и одговоран човек који се налазио на челу престонице у време бомбардовања наше земље.

Београђани памте да су у то тешко време све градске службе које је Крунић преводио, беспрекорно функционисале, посебно се ангажујући на чувању живота и здравља житеља престонице, уредном снабдевању становништва, спасавању повређених из рушевина, њиховом лечењу и опоравку, збрињавању оних који су остали без домова и помоћи породицама погинулих.

Крунић је пројектовао више од педесет објеката и здања, међу којима су и Спомен-парк у Краљеву, Командно-оперативни центар МУП-а у Београду, Прихвалитиште за странце у Падинској скели, Палата „Зора" на углу Макензијеве и Кнегиње Зорке у Београду, пословни објекат у Кнез Михаиловој 30 и мотел "Корал" код Ариља. У нека од његових најзначнијих архитектонских дела сврставају се и незавршени храм Христа Спаса у Приштини, чија је градња прекинута 1999. године, и Спомен-дом на Равној гори, за чији је пројекат добио престижно признање "Борбину награду за архитектуру", за најбољеостварење у 2000. години.

Међу бројним наградама и признањима која су додељена овом ствараоцу, истичу се Велика награда Србије за примењену уметност и дизајн; "Златни беочуг" Културно-просветне заједнице Београда; Велика награда Савеза архитеката Србије за животно дело; Награда за животно дело, УЛУПУДС-а; Признање за архитектонски догађај године Друштва архитеката Београда и "Добровићева награда", Асоцијације српских архитеката.

Крунићу је 2016. године уручен орден Светог Саве, високо одликовање Синода Српске православне цркве за несебично залагање на изградњи и обнови храмова и црквених објеката на подручју Београда, посебно у својству председника Грађевинског одбора за уређење храма Светог Марка на Ташмајдану.

Спасоје Крунић биће сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.