Алармантно: На излетиштима у Београду до 50 одсто крпеља заражено бактеријом која изазива лајмску болест

Бета

уторак, 05. 05. 2020. у 22:26

Алармантно: На излетиштима у Београду до 50 одсто крпеља заражено бактеријом која изазива лајмску болест

Depositphotos

Највећи проценат заражених крпеља откривен у Лисичјем потоку

БЕОГРАД - На више од 20 локација на територији Београда током мониторинга у априлу утврђено је да је 10 до 50 одсто крпеља заражено бактеријом која изазива лајмску болест, рекао је доктор Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Алексић је за РТС изјавио да је највећи проценат заражених крпеља откривен у Лисичјем потоку - око 50 посто, на излетишту Типчидер заражено је око 40 одсто крпеља, на Кошутњаку је било 30 одсто заражених, док је сваки пети крпељ пронађен на Ади био заражен.

Алексић је навео да до 48 сати нема опасности да крпељ пренесе бактерију која изазива Лајмску болест, али да је најбоље извадити га у здравственој установи.

"Завод ће вршити испитивање за грађанство, донесете крпеља може бити и мртав и после пар сати добићете резултат", рекао је Алексић и додао да због уједа крпеља не треба узимати антибиотике на своју руку.

Алексић је рекао и да за кућне љубимце постоји велики број препарата којима се они штите, од хемијских препарата у виду огрлица, оних који се директно нанесу на кожу, или се кроз храну уносе и штите и од комараца и бува.

"Ових дана су актуелне осе, мање стршљени, матице оснивају колоније. И комарци ће почети да се појављују у већем броју, пратићемо распрострањеност комараца заражених вирусом Западног нила", најавио је Алексић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Boki

06.05.2020. 07:26

Jel ovo Peca Kon reko? Ako je on onda je to sigruno tako. U suprotnom, svake godine je oko 50% krpelja zaraženo ovim čudom.