Радови на Калемегдану и током ванредног стања: У току обнова Сахат капије

В. Н.

24. 04. 2020. у 11:22

Радови на Калемегдану и током ванредног стања: У току обнова Сахат капије

Улаз у Сахат капију Фото В. Данилов

Радови на тврђави и током ванредног стања. Пројекат израдио Завод за заштиту споменика
МАШИНЕ, скеле, заштитне ограде и радници који изводе радове чине слику Калемегдана током ванредног стања. То, тренутно затворено шеталиште, ЈП "Београдска тврђава" искористило је за обнову Сахат капије, Деспотове капије, платоа код Алеје народних хероја...

Радови се изводе и у току су према пројектима Завода за заштиту споменика културе Града Београда, рекла је директорка те установе Оливера Вучковић наводећи да је пројекат обнове Сахат капије, једне од најважнијих капија уласка на Горњи град Београдске тврђаве, 20 година "стајао са стране".

- Пронашли смо довољно снаге и енергије, имали подршку свих релевантних чинилаца Града Београда и после четири године добили грађевинске дозволе и пројекат се сада изводи - рекла је Вучковићева.

Осим тога, додала је, настављен је пројекат уређења платоа код Алеје народних хероја на Калемегдану која се налази у продужетку савског шеталишта, под самим бедемом Београдске тврђаве.

То је, појаснила је, други део пројекта уређења Великог степеништа које је завршено.
Обновљени су, каже, мостови на Београдској тврђави код Карађорђеве и Леополдове капије, а у току су и радови на Деспотовој капији, изграђеној на месту где се у средњем веку налазио главни улаз у Београдску тврђаву.

НАЈБОЉЕ ОЧУВАНА

ДЕСПОТОВА капија, на којој се ради, заједно са североисточним бедемом представља најбоље очувани сегмент средњовековног Горњег града из прве половине 15. века, јер је једина очувана у свом првобитном облику - рекла је Оливера Вучковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Маре

24.04.2020. 13:07

Крајње време је било да се почне са обновом.