Продавци и купци на дистанци: Како је изгледало отварање пијаца

Г. НОВАКОВИЋ

четвртак, 23. 04. 2020. у 06:42

Продавци и купци на дистанци: Како је изгледало отварање пијаца
Градске пијаце у среду почеле да раде после паузе, продаја слабија него што се очекивало. Произвођачи нису мењали цене воћа и поврћа у односу на претходни период

ПОСЛЕ краће паузе, из безбедносних разлога, градске пијаце поново су доступне за потрошаче. Свежем поврћу, воћу, орашастим плодовима Београђани су се обрадовали, али, како кажу продавци, изгледа да их страх спречава да се дуже задрже у куповини. Са маскама и рукавицама, са обе стране тезги, роба се куповала најчешће - без бирања.


У среду ујутру, прве продавце и купце на Каленић пијаци сачекао је заменик градоначелника Горан Весић. Он није скривао радост што су за тезгама опет људи који годинама ту раде.


- На пијацама има породица које већ генерацијама продају своје производе, али и купаца, који годинама тачно знају шта купују - истакао је Весић. - Све тезге су заштићене фолијама и не сме да буде додира између купца и продавца. Тако их штитимо. Продавци и купци морају да имају маске и да држе социјалну дистанцу од два метра. Поред тога, пијаце се дезинфикују хлором ујутро и увече.


Заменик градоначелника је подсетио да је Београд после Војводине највећи пољопривредни регион у Србији, те да има 150.000 хектара обрадиве површине и око 250.000 хектара пољопривредног земљишта.


- Београд је посебно "јак" у повртарству и има много фамилија које су, и кад пијаце нису радиле пијаце, обављале онлајн продају, са чиме треба и да наставе. Роба пољопривредних произвођача има свој рок и зато је било важно да се пијаце отворе - истакао је Весић.


И док је пластична фолија делила муштерије од производа на Врачару, на тржници Зелени венац слика је другачија. Иако баријере нема, мало који трговци су дозвољавали Београђанима да одаберу комаде воћа или поврћа.


- Људи се плаше, то се види по томе колико се задржавају при куповини - каже Елизабета Демировић из Лесковца, која штанд са поврћем држи већ две деценије. - Првог дана продаја иде слабо. Чини ми се и да колеге још нису спремне за контакт, јер је доста тезги празно.


Са овим је сагласан и Зоран Шкодрић из Великог Села. Нада се да ће ускоро бити боље.


- Сталних муштерија скоро и да није било од јутрос - каже нам Зоран. - Чар пијаце и јесте у томе да купци сами бирају намирнице, па им то и дозвољавам. Наравно, уколико имају рукавице..


Првог дана продаје, само су повртари и воћари продавали производе, и то углавном по старим ценама. Тезге са кућном хемијом и одећом, у среду су на Зеленом венцу биле празне.


РАДНО ВРЕМЕ


СВЕ пијаце раде од 7.00 до 15.00, изузев Палилулске и Старог Меркатора, које ће за купце бити отворене од следећег понедељка.

Како је напоменуо Горан Весић, тржнице неће радити само уколико држава одлучи да неког дана буде уведена забрана кретања.