Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на Радио-телевизији Србије да je око 1.200 радника комуналног система Београда на терену и обезбеђује нормално функционисање града. Он је изразио мишљење да би капацитети који су обезбеђени у импровизованим болницама требало да буду довољни, али и истакао да је Град Београд спреман за сваки могући сценарио.


Радојичић је подсетио да је иза нас 40 сати трајања забране кретања, а испред још 20 у овом тренутку.


– Према подацима којима располажем 106 људи је у ових 40 сати прекршило забрану кретања, што је мање у односу прошли викенд и можемо да кажемо да се људи савесније односе према мерама које је прописала Влада. Ситуација јесте боља, али не сме да дође до опуштања. Град функционише у „новом“ режиму, у тишини и миру и све то делује необично. Око 1.200 радника комуналног система Београда ради како бисмо обезбедили све неопходно за функционисање града. Тим људима дугујемо захвалност, али када се говори о људима који у овом тренутку подносе највеће терете и ризике, морамо рећи да су то здравствени радници. Не смемо да заборавимо колика је њихова жртва и ово је тренутак да им захвалимо. Био сам сведок времена када су пажња и поштовање медицинских радника били на лошијем нивоу и штета је што је морало да се догоди нешто попут ове епидемије да бисмо им показали колико ценимо њихов ради и колико смо им захвални – рекао је Радојичић.


Према његовим речима, Завод за биоциде и медицинску екологију од првог дана веома посвећено ради на дезинфекцији градских и других установа.


– Свакодневно се у договору са епидемиолозима дефинишу приоритетне установе, а 21 екипа Завода је недавно добила и појачање. Њихов посао се одвија и током забране кретања. Епидемија и вирус који је све ово изазвао више нису толика непознаница као на почетку и научници вредно раде на његовом конкретнијем дефинисању како бисмо знали шта нас очекује у даљој борби. Не верујем да ће доћи до ескалације епидемије у наредном периоду, али то свакако не значи да можемо да се опустимо – поручио је градоначелник.


Радојичић је подсетио да верници који славе по грегоријанском календару данас прослављају Ускрс и том приликом им честитао велики хришћански празник.


– Следеће недеље очекује нас и Ускрс који прослављају православни верници, али ће тај празник, као и други верски празници у априлу ове године, бити обележени на посебан начин сходно ситуацији – рекао је Радојичић.


Када се ради о евентуалном продужењу трајања забране кретања следећег викенда, градоначелник је истакао да су досадашње мере дале добре резултате.


– У договору са епидемиолозима надлежни органи донеће одлуке везане за наредни викенд. Верујем да ће те мере бити адекватно припремљене. У овом тренутку у импровизованој болници на Сајму имамо 2.200 места, попуњено је нешто мање од 350. У „Арени“ постоји 360 места, у „Хали спортова“ око 150 и спремни смо за сваки сценарио. Председник Вучић и Влада су уложили велики напор у опремање тих болница, набавку медицинске и заштитне опреме, пратила су се дешавања у другим земљама и мислим да смо били корак испред епидемије. Морамо да будемо поносни јер смо одреаговали на прави начин. Не очекујем да ће бити потребно да се прави још места у импровизованим болницама, али спремни смо за сваки сценарио – додао је Радојичић.


Говорећи о домовима за старе градоначелник је подсетио да је њихово функционисање пре свега у домену Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


– Министар Ђорђевић је добио веома тежак задатак и свој посао ради веома посвећено. Локалне самоуправе дају свој допринос од првог дана. Важно је да се поштују све ригорозне процедуре и у том смислу сви морамо да се придржавамо онога што препоручују епидемиолози и Влада Србије. Имамо примере Италије и Шпаније где су управо то биле слабе тачке и било је критичних догађаја у таквим установама и на нама је да учинимо све како нам се нешто слично не би догодило – подсетио је градоначелник.


Радојичић је рекао да су се Србија и Београд од првог дана епидемије спроводили важне кораке у право време.


– Сада када ситуација иде ка бољем важно је да будемо стрпљиви, да не журимо и да будемо максимално обазриви. Долази лепше време и апелујем на грађане да по истеку забране кретања буду јако пажљиви и смање број контаката на минимум. Уколико морамо да обавимо куповину, то би требало се ради са заштитном опремом уз поштовање прописаних дистанци – закључио је Радојичић.