НАТАЛИЈА Глишић (10) показала је свима да има велико срце! Забринута због ситуације настале услед вируса корона, одлучила је да донира џепарац, ни мање ни више него држави, за набавку заштитних маски или респиратора. У овом племенитом гесту има пуну подршку породице, а свог "новчаног дела" одрећи ће се и њен брат Богдан (8) и сестрица Магдалена (6).

Ова девојчица није остала имуна на свакодневне вести о смрти људи због опаке инфекције, како у свету, тако и код нас. Будући да је у изолацији са породицом у Батајници, прати конференције надлежних и брине. За своје ближње, али и за друге. Иако мала, Наталија разуме кроз шта свет пролази, стога, чврсто је решила да помогне.

- Свако дана чујемо да се број умрлих повећава - каже нам гласом детета, али са забринутошћу одрасле особе. - Решила сам да држави донирам свој џепарац. То није богзна какав новац, али свака помоћ у овом тренутку знам да добро дође. Волела бих да тај новац оде за набавку маски или респиратора.


Како нам је открила, нико није утицао на њену одлуку. Штавише, нико није ни знао шта има на уму, све док недавно са братом и сестром није дошла код породице и саопштила да џепарац жели да преда коме је то потребно.


- Наша породица има расадник цвећа и продајемо га у дворишту. Наталија, Богдан и Магдалена нам помажу у продаји кад год то могу, и узимају проценат од сваког продатог цвета. То им је џепарац. Новац су скупили, дошли су код баке и предали јој. Она је мислила да га њој дају, и није желела да узме, али када су рекли шта планирају, сви смо се одушевили - прича поносно Наталијин ујак Миленко Баришић.


Према његовим речима, о новом вирусу свуда се прича, и није могуће децу поштедети лоших вести у овом тренутку. Набавка респиратора је амбициозна жеља, али било би лепо када би могли сами да набаве маске, па да их проследе коме треба. Јер, како каже ујак, Наталија је решила да се одрекне новца и ништа је не може поколебати у тој намери. Брат и сестра јој верују да је то исправна одлука и пратиће је у том херојству у стопу.


Мала Наталија ни другарима није рекла велики план. Али хоће. И, како каже, сигурна је да ће јој се и придружити.БРОЈ ЖИРО РАЧУНА

СВИ заинтересовани који би желели да донирају новац, могу то да учине на следећи начин:

Град Београд - Текући добровољни трансфери од физичких и правних лица 840-744141843-14, по моделу 97, позив на број одобрења 85-501-21.

Како је наведено из Секретаријата за финансије, донатор новчаних средстава нема никаквих пореских нити других обавеза.


НЕДОСТАЈЕ ЈОЈ ШКОЛА


ХЕРОИНА наше приче одличан је ђак Основне школе "Бранко Радичевић" у Батајници. Време јој пролази у учењу, игри са братом, сестром и псом. Али, признаје да јој је досадно када није са другарима у школи. Будући да живи са мамом и баком, помаже им у свему.

- За набавку је задужена мама јер ради у трговини. Бака не спада у критичну категорију јер има 58 година, али чувамо је. Она излази ван дворишта када баш мора - каже Наталија.