У Дому здравља ‘’Палилула’’ почело је тестирање на корона вирус, а према речима директора те здравствене установе Александра Стојановића за узимање бриса обучено је 20 медицинских сестара.


Стојановић каже за Тањуг да је тестирање у тој установи почело у недељу и да је данас до 13 часова тестирано више од 20 особа на три локације - у Дому здравља у Кнез Даниловој улици, огранку ‘’Карабурма’’ и амбуланти у Борчи .


‘’Добили смо довољно тестова да можемо несметано да радимо, а кад будемо при крају залиха обратићемо се РФЗО.


Ковид амбуланте раде до 22 сата, ангажовано је 20 медицинских сестара које су обучене и потпуно заштићене током рада’’, казао је Стојановић.


Нагласио је да се тестирање обавља у потпуно изолованом делу установе и да поступак траје неколико минута после чега се евидентирају подаци о томе да ли је особа била у контакту са неким ко је заражен, да ли је путовала, са ким живи. . .


Како каже, они који су позитивни на вирус упућују се на болничко лечене у Инфективну клинику или у другу болницу одређену за корона вирус.


‘’Домови здравља су преузели улогу да тестирају све оне који немају симптоме инфекције, али знају да су били у контакту са неким ко је заражен. Апелујемо да они дођу и провере да ли су инфицирани и тако спрече евентуално преношење вируса’’, нагласио је Стојановић.


Додао је да се повећава број оних који се јављају са симптомима повишене температуре, бола у грлу, отежаног дисања и сувог кашља, а у тријажним центрима у ДЗ Палилула до 13 часова прегледано је 70 особа.


‘’То је очекивано јер је ово и период прехлада и алергија. Онима који дођу са таквим симптомима раде се лабораторијске анализе и рендген плућа, а на основу тога да ли су промене на плућима инвазивне или не, упућују се на инфективне клинике или у кућну изолацију’’, казао је Стојановић.