ВИРУС корона ушао је и у други београдски дом за старе "Стара пруга" на Умки. После тестирања у недељу установљено је да је 14 од 19 станара, као и један радник инфицирано. Дом ће, највероватније, бити затворен, а преостали корисници пресељени у неку другу установу, пошто ће сво особље бити послато у изолацију.


Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио је у недељу ујутру да у "Старој прузи" нема заражених, мада је касно увече из "Батута" стигла другачија информација. Незванично сазнајемо и да ће већина београдских старачких домова увести потпуни карантин, па ће радници тако бити на услузи корисницима 24 часа.


Такође, и станари земунског дома за старе "Доживети стоту", њих 12, који су после тестирања на вирус корона негативни, пребачени су у другу установу. Смештени су у посебно крило једног београдског дома и биће под посебним надзором. Последње тестирање је показало и да је заражено још шест особа, од којих је један радник, и они су као и претходних петоро, смештени у болнице и њихово стање прати се из часа у час.


Прошле недеље су, како су "Новости" писале, власница дома "Доживети стоту" Светлана Филиповић и пет корисника због инфекције ковидом 19 смештени у здравствене установе. Власница је после другог негативног теста пуштена кући и биће као и остали пацијенти у кућној изолацији 28 дана.


Министарство за рад забранило је улазак у установе за смештај старих свима без њихове дозволе, а без посебног одобрења надлежних могу да уђу само екипе Хитне помоћи, судске медицине и погребници, али са посебном заштитном опремом.


- Сви приватни домови широм Србије морају редовно, из сата у сат да нас обавештавају шта се дешава у њиховим установама - каже Раде Миловановић, председник Удружења приватних установа за старе. - Само на тај начин моћи ћемо да одмах реагујемо и спречимо озбиљније последице.


Неки власници приватних установа за старе одлучили су да због заштите уведу потпуни карантин.