КОВИД-АМБУЛАНТЕ у домовима здравља постале су прва "линија фронта" у раном откривању инфекције вирусом корона и спречавању ширења заразе. Тријажа пацијената се завршава на основу општег прегледа, лаобораторијског налаза и, ако је потребно, снимка плућа. У зависности од налаза, пацијенти се шаљу даље на Инфективну клинику или у самоизолацију.

Према речима др Александра Стојановића, директора ДЗ "Др Милутин Ивковић" на Палилули, у четвртак до 18.00, било је 65 пацијената који су дошли на преглед због повишене температуре, отежаног дисања, кашља, бола у грлу, малаксалости... Он истиче да се у овом дому здравља целокупна процедура заврашава за око пола сата.

- После обављеног прегледа, лекар процењује да ли је потребно урадити крвну слику и снимање плућа - објашњава др Стојановић. - Увећан број леукоцита у лабораторијском налазу показује да постоји нека упала у организму па тако и на могућу упалу једног или оба плућна крила. На основу резултата сва три прегледа, пацијент се упућује даље на Инфективну клинику, ако се сумња на инфекцију вирусом корона.

Директор Дома здравља Врачар др Мирослав Дмитровић каже да и у овој здравственој установи у ковид-амбулантама све функционише без проблема. Нема гужви, а пацијенти који дођу све прегледе завршавају и веома кратком року. Он наводи да већ на основу прегледа стетоскопом лекар може посумњати на пнеумонију.

- Број грађана који имају неки од симптома, а који могу указивати на инфекцију, варира из дана у дан али, у просеку их је од 10 до 15 дневно - каже др Дмитровић. - Све добро функционише, рендгенски снимци се одмах шаљу лекару специјалисти, тако да се пацијенти не задржавају дуго у амбуланти већ се, у зависности од налаза, упућују на даљу дијагностику. Лекари у овим амбулантама имају заштитна одела, каљаче, маске, рукавице, визире или наочаре, сву неопходну заштитну опрему.

Ковид-амбуланте отворене су како би се инфекција открила у раној фази јер је уочено да су се грађани касно јављали на преглед, тек трећег-четвртог дана, када постану фебрилни, што компликује клиничку слику и отежава даље лечење.


КУЋНЕ ПОСЕТЕ

ЗБОГ тренутне ситуације, палилуски Дом здравља је појачао службу "кућног лечења" за пацијенте старије од 65 година.

- Повећан је број лекара и сестара који иду у кућну посету пензионерима, којима је потребна помоћ - рекао је др Стојановић. - Појачали смо службу, како старији суграђани не би излазили из кућа и долазили у Дом здравља. Довољно је да нас позову телефоном и наша екипа ће доћи код њих.