ПОСЛЕ одлуке о затварању тржница, пољопривредници и накупци су брзо реаговали и доставу производа почели да оглашавају на друштвеним мрежама. Организовали су се, тако, од Калуђерице до Младеновца, који већ има фејсбук-групу "Мали пијац".


И ЈКП "Градске пијаце" ће, кажу, на својој интернет страници за који дан поставити бројеве телефона произвођача који ће радити кућну доставу намирница домаће производње.


На жељену адресу купцима ће по договору са продавцима стизати оно што су поручили.


Идеја је покренута са циљем да се помогне пољопривредним произвођачима, да их сачувамо, а уједно и да наши суграђани имају на својој трпези домаће производе које су навикли да пазаре на београдским пијацама - поручују надлежни из ЈКП "Градске пијаце". - Списак свих закупаца са пијаца биће објављен на интернет презентацији нашег предузећа, званичним "Инстаграм" и "Фејсбук" профилима.


Овакав вид продаје већ је заживео у Калуђерици. Достава се обавља уторком и петком, а по договору са купцима продавци свеже поврће оставе у кесама испред врата, док се новац оставља окачен у кесици на вратима или испод отирача.


Младеновачки закупци тезги oсновали су "Фејсбук" групу "Младеновачки пијац". На овој групи, произвођачи остављају име, презиме и контакт телефон газдинства на који потрошачи могу да их позову, као и списак намирница које продају, попут свеже салате, краставаца, ротквица, сира, јаја ... Затим се договарају о преузимању или достави робе на кућну адресу.


- Идеја је потекла из жеље да они који се баве пољопривредном производњом на нашој општини успеју да продају бар део производа - каже Бобан Марковић, оснивач групе.


"МОДЕЛ" ИЗ КАЛУЂЕРИЦЕ


ПРЕКО "Фејсбука" се у Калуђерици продају зелена салата, млади лук, ротквице и спанаћ. Продавци су направили "пакет-акцију" па тако за 300 динара купци добију три зелене салате и по три везе младог лука и ротквица. Килограм спанаћа иде одвојено и продаје се за 150 динара.


ДОСТАВА И ПРЕ КОРОНЕ


И ЧЛАНОВИ "Удружење повртара Глогоња" намеравају да своје воће и поврће доносе на адресе грађана. Како су рекли из овог удружења, и пре појаве корона вируса, они су достављали намирнице ресторанима и купцима који су узимали на велико, а нису могли да долазе на пијацу.