ГРАД ће од петка почети акцију дезинфекције стамбених зграда. Како је одлучено на седници Штаба за ванредне ситуације, општински штабови су у обавези да средства на бази хлора доставе станарима вишеспратница и управницима.


- Циљ је да се што пре започне чишћење свих површина на којима се може задржати вирус ковид 19, као што су степеништa, заједничке просторије, гелендери, лифтови, звона - истакао је градоначелник Зоран Радојичић. - Град ће обезбедити довољну количину средстава за дезинфекцију улаза, док ће општински штабови за ванредне ситуације одредити места за дистрибуцију и позвати управнике зграда да преузму неопходна средства, као и детаљно стручно упутство за поступање.


Како је одлучено на седници Градског штаба, дезинфекција ће се обављати у одређено доба дана и уз поштовање свих епидемиолошких мера, а о сваком поступку ће се водити евиденција.


- Упоредо са овом активношћу, општинским штабовима наложено је да на најефикаснији начин ангажују капацитете привредних субјеката који се баве хигијенским третирањем површина у улазима зграда - навео је Радојичић. - Такође, Завод за биоциде и медицинску екологију спроводиће по стамбеним зградама годишњи програм дератизације, како не би дошло до потенцијалног умножавања преносиоца и појава које би погоршале епидемиолошку ситуацију. Приликом дератизације, спроводиће се и професионална дезинфекција у улазима стамбених зграда.


ДОНАЦИЈЕ


ГРАД Београд обавестио је заинтересоване како могу да уплате новчане донације као помоћ у борби против епидемије. Новац се може уплатити на рачун Град Београд - Текући добровољни трансфери од физичких и правних лица. Број рачуна је: 840-744141843-14 по моделу 97 позив на број одобрења 85-501-21.

Донатор новчаних средстава нема никаквих пореских нити других обавеза.


ТЕСТИРАЊЕ ОД ПЕТКА


ГРАДОНАЧЕЛНИК је у среду и обишао просторије Завода за биоциде и медицинску екологију, где ће се од петка радити тестирање на вирус корона.


- У току су завршне припреме, преостало је да се још у четвртак обави обука, како би се лабораторија Завода ставила на располагање републичким органима ванредног стања и тиме увећали укупни капацитети за анализу тестова. Републички кризни штаб је организовао масовно тестирање и анализу, а Град Београд и на овај начин даје свој допринос заједничким напорима у спровођењу активних мера за што брже сузбијање епидемије - рекао је градоначелник.