ВЕСТ да је седам особа из Дома за старе "Доживети стоту" у Земуну заражено вирусом корона, директорка Светлана Филиповић и шесторо корисника, и да су пребачени у болницу на лечење, а да је бригу о дому и преосталих 17 станара преузео волонтер јер су остали запослени у самоизолацији, изненадила је комшилук из Шилерове улице, где се установа налази. Како су репортерима "Новости" рекли, тек су у уторак ујутру сазнали за корону у објекту, а ко је човек који брине о корисницима, не зна нико.

Поводом ситуације у Дому за старе "Доживети стоту", огласио се и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић:

- Нови кадар биће запослен у Дому за старе "Доживети стоту" у Земуну у најкраћем року. Предузети су сви неопходни кораци како би се помогло у превазилажењу проблема насталих због ширења корона вируса међу запосленима и корисницима ове установе.

Према речима министра, директорка дома Светлана Филиповић обратила се први пут 30. марта Министарству, са информацијама о проблемима у тој установи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Он је Супермен“: Мистериозни херој САМ БРИНУО о старима у земунском дому где је продрла корона (ФОТО)

- Наложио сам државном секретару Ненаду Нерићу да посети дом, што је он и учинио и разговарао са волонтерима, којих у тој установи сада има троје. У дому се тренутно налази 17 корисника који немају симптоме вируса корона, смештени су у својим собама и њихово стање се прати. Установа је дeзинфикована, обезбеђени су храна и лекови - рекао је Ђорђевић.

Према речима Радета Миловановића, председника Удружења приватних установа за старе, вирус у поменути земунски дом могао је да уђе на много начина.

- Најважније је да се сви збрину, како последице не би биле још веће - истиче он. - Рођаци и даље опседају установе и моле и преклињу да их пустимо на минут да виде своје најближе, што је потпуно ненормално.

Наш саговорник наглашава да су се многи домови у Србији потпуно затворили, односно уведен је карантин за све, како би се заштитили корисници.

- То значи да и особље практично борави нон-стоп у дому, обезбеђен им је смештај и они ту и живе и раде - каже Миловановић. - Оспособљене су помоћне просторије или празне собе. Сви домови организовали су превоз радника како би што мање били у контакту са другим људима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Апел власнице Дома за старе, са Инфективне клинике: Помозите корисницима који су још у дому!

Припадници војске су испред установа за старе, како би обезбедили да, осим запослених, нико не може да уђе. Међутим, тврди Раде Миловановић из Удружења приватних установа за старе, има и оних власника који нису озбиљно схватили ситуацију, па тако у четири установе у Србији не дозвољавају војницима да уђу у дом.