Највише пацијената из Ћуприје и Београда, најмлађи има 19, а најстарији 74 године: Како је у привременој болници под куполама београдског Сајма

Танјуг

30. 03. 2020. у 22:24

Највише пацијената из Ћуприје и Београда, најмлађи има 19, а најстарији 74 године: Како је у привременој болници под куполама београдског Сајма

Илустрација Фото: Министарство одбране

О зараженима брине 10 лекара и 25 медицинских сестара чије су смене осам сати, а ротирају се на свака два сата
БЕОГРАД - У привременој болници на београдском Сајму збринути су пацијенти са лакшом клиничком сликом из целе Србије, а највише их је из Ћуприје и Београда, изјавио је вечерас државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и додао да најмлађа особа заражена корона вирусом, смештена на Сајму, има 19 година, а најстарија 74 године.

- Овде збрињавамо пацијенте с најлакшом клиничком сликом, а очекујемо, с обзиром на њихово тренутно стање, други негативан тест после чега ће бити послати у самоизолацију - рекао је Векић за РТС.

Апеловао је на грађане да се јаве лекару чим осете повишену температуру и малаксалост и имају кашаљ или кијавицу. Како је објаснио, особе с таквим симптомима биће збринути у установама секундарног и терцијалног нивоа, а када резултати терапије буду задовољавајући, биће пребачени на Сајам.

Векић је казао да је у привременој болници на Сајму ангажовано медицинско особље из Студентске поликлинике, Завода за спорт, Дома здравља Палилула, Специјалне болнице за интерне болести из Младеновца и Завода за здравствену заштиту радника на железници.

Додао је да о пацијентима на Сајму брине 10 лекара и 25 медицинских сестара чије су смене осам сати, а ротирају се на свака два сата.

Упитан да ли је здравствени систем спреман уколико се повећа број заражених, Векић је казао да је здравствени систем подигнут на највиши ниво и да је у стању да збрине све који имају симптоме и тегобе изазване корона вирусом, као и да се спрема још алтернативних смештаја за прихват оболелих.

- Имамо адекватан број здравствених радника, грађани не треба да брину јер ће сви бити адекватно збринути - навео је Векић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације