КУЋНА изолација у којој су се нашли суграђани старији од 65 година због вируса корона, пореметила је функционисање многих престоничких вишеспратница. Међу управницима, што из редова комшија, што професионалних, има много пензионера, који сада управљају зградом из фотеље, без могућности изласка.

Међу њима је и професионални управник Огњан Јовановић са Савског венца, коме је "карантин" везао руке за многобројне послове. Ипак, у помоћ су му притекле млађе колеге, па када се мора на терен, одлазе они.

- Сва срећа, па сам узео само десет зграда за управљање - шаљиво одговара Јовановић. - Добро је да до сада није било неких већих кварова и хаварија, па није било много посла. Углавном, позивам станаре телефоном, и тако решавам шта треба, јер не могу да излазим из куће. Овог месеца сам напунио 65 година, тако да ми нема изласка из куће.

Навикао је да је у покрету, па му ова ситуација тешко пада. А уместо да решава комшијске проблеме, сада мора да чека да му други иду у набавку. Време како каже, прекраћује читањем, телевизијом, али и радом од куће.

И у Удружењу професионалних управника Београда има пет лиценцираних управника старијих од 65 година. Њима је довољно да писану сагласност дају неком од млађих колега који преузму њихов посао.

- У редовним условима, када управник оде на одмор, разболи се или је због нечег другог спречен да ради, потребно је пуномоћје оверено код нотара - каже Љубиша Бановачки, председник Удружења. - Сада је довољно само на папиру да другоме повери његов посао јер је ванредно стање.

КОМШИЈЕ

СТАНАРИ многих престоничких зграда нису чекали на волонтерске сервисе општина, па су у згради оформили своје комшијске. Тако млађи суседи, уместо старијих, иду у набавку и шетају љубимце.