Бака Надежда и њена геронтодомаћица Љиљана без заједничких ритуала због кућне изолације

М. СТАНОЈКОВИЋ

26. 03. 2020. у 18:57

Бака Надежда и њена геронтодомаћица Љиљана без заједничких ритуала због кућне изолације

Љиљана и Нада

Љиљану Андрејевић (65) и Надежду ПАвловић (108) привремено раздвојио опасни вирус корона. Не могу у уобичајену јутарњу шетњу, коју практикују скоро читаве две деценије
ВИРУС корона и кућна изолација раздвојили су многе на неко време од драгих људи. Забрана посета тешко је пала и геронтодомаћици Љиљани Андрејевић (65) и најстаријој Београђанки Надежди Павловић (108), које због пандемије први пут паузирају дружење после скоро 20 година. Иако знају да сада морају да се држе на дистанци, да би што пре поново биле заједно.

Заједничку јутарњу шетњу сада су замениле ходом од кревета до кухиње, али свака за себе у свом стану. Љиљана је пре десетак дана напунила 65 година, тако да не сме даље од улазних врата, па своју пријатељицу не може да обиђе и однесе јој намирнице. Ритуал спремања еликсира од свежег воћа, који је у данима вируса преко потребан, накратко су прекинуле, па справљају напитак свака за себе. А бригу о бака Надежди, о којој је Љиљана до сада водила рачуна, преузео је њен син.

- Нисам навикла да се не виђамо, а пошто и ја сад имам 65 година, не могу да одлазим до ње - каже за "Новости" Љиљана. - Њој сада долази друга геронтодомаћица да јој донесе храну, а допутовао је и њен син из Новог Сада како би са њом био у изолацији.

ЗЕМЉАКИЊА ИЗ БОСНЕ ПРИЧУ о две пријатељице, које је живот случајно спојио, "Новости" су објавиле у фебруару. Како нам је тада Љиљана испричала, и данас се сећа тог дана када јој је шефица у Геронтолошком центру саопштила да има новог корисника, земљакињу из Босне. Тада ни једна ни друга нису знале да ће опстати оволико.

Бака Надежда је једва прихватила да Љиљану неко време неће виђати. А Љиљана, уместо да она брине о другима, сада неко мора да брине о њој.

- Није одмах схватила колико је озбиљна ситуација и била је помало зачуђена што ме нема. Сада зна да тако мора. Навикле смо заједно да ручамо, да водимо свакодневне дуге разговоре. Сада то обема недостаје - објашњава Љиљана.

Надеждин оптимистичан дух попримила је током две деценије дружења, па сада Љиљана примењује њене савете у кризним тренуцима.

- Иако сам и раније волела да читам, још више ми је усадила љубав према књигама, тако да сада углавном читам и спремам кућу, све оно што иначе не стижем. "Немој никад да гледаш на лоше, гледај само право и позитивно", увек ме бака Нада саветује, тако да то и сада чујем и не дам да посустанем.

Од најстарије суграђанке научила је да успори. А сада је и силом прилика морала то да учини и посвети се мало себи. У овим данима, учи да своје "знање бриге о другима" преусмери и научи да брине и о себи.

- Боже здравља, проћи ће све. Наставићемо тамо где смо стале - каже је Љиљана.

Нада не жели да до ње допиру лоше вести, па јој је Љиљана сервирала само лепе. Када прође талас лоших, наставиће да чаврљају.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације