Без маркице и потврде нема уласка у аутобусе на коридорским линијама

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

26. 03. 2020. у 08:49

Без маркице и потврде нема уласка у аутобусе на коридорским линијама
Фирме могу да организују превоз запослених преко ГСП и "Ласте"
КОРИДОРСКе линије ГСП које тренутно саобраћају у граду, као и линије "Ласте" које из приградских општина возе ка клиничко-болничким центрима могу да користе медицинари, радници који имају радни налог, као и припадници војске и полиције. Ипак, грађани се сусрећу са многобројним нејасноћама пошто се овај систем још уходава.

Београд је успоставио посебне линије градског и приградског превоза које су првенствено предвиђене за приоритетне потребе запослених у здравственим установама, а мисли се на медицинско и немедицинско особље запослено у здравству. Такође их могу користити и запослени који имају радну обавезу, објашњавају за "Новости" у Секретаријату за јавни превоз. Поласци су у периоду од 5.30 до 8.00 и од 17.30 до 20.00.

- За коришћење наведених линија потребно је да запослени има радну обавезу, поседује радни налог или потврду о радном ангажовању за време ванредног стања, коју је оверио послодавац, и персонализовану "бус плус" картицу са уплаћеном претплатном картом за запослене за текући месец - кажу у Секретаријату.

МЕСЕЧНЕ УПЛАТЕ ЗА "БУС ПЛУС" СВИ запослени који тренутно користе коридорске линије јавног градског превоза од данас могу да допуне своје персонализоване "бус плус" карте (А1 и А2), саопштио је систем "Бус плус". Могућност допуне и коришћења свих осталих врста карата укинута је до даљег. Запослени маркице могу да допуне у малопродајним објектима и кредитним картицама посредством сајта "Бус плуса": https://www2.busplus.rs/lt/pocetna.

То значи да у аутобусе, осим медицинских радника, припадника војске, полиције и радника запослених у јавним предузећима и градској управи, могу да уђу на пример и они који раде у фирмама за обезбеђење, а који имају радни налог и уплаћену маркицу. То важи како за коридорске линије у Београду, тако и у приграду, на пример, на линији из Младеновца.

- Уколико запослени имају потребу да линије користе ван наведених времена, односно да се враћају раније кући због забране кретања која почиње у 17.00, потребно је да се обрате послодавцима који имају могућност да обезбеде посебне линије склапањем уговора са ГСП, "Ластом" и другим превозницима - наводе у Секретаријату.

И док медицинари и државни органи задужени за бригу о здрављу и безбедности грађана у РС током ванредног стања не морају да поседују месечне "бус плус" карте, то не важи за раднике који имају радни налог. Они вожњу не могу да плате неперсонализованом картицом.

Превоз коридорским линијама за запослене који имају налог плаћа се персонализованом "бус плус" картицом за текући месец, и то уплатом правног лица, електронским плаћањем или уплатом запосленог на киосцима. Уколико неко не поседује персонализовану "бус плус" картицу, сада за њега може да је обезбеди само послодавац, с обзиром на то да су јавни шалтери, одлуком Владе Републике Србије, укинути. Секретаријат за јавни превоз је успоставио посебну имејл адресу javniprevoz.covid@beograd.gov.rs, на коју фирме дају обавештења о броју запослених који ће користити успостављене посебне линије како би се лакше могло управљати превозним захтевима, односно како би се благовремено обезбеђивао потребан број возила. Све информације могу да се нађу на сајту http://www.bgprevoz.rs - појашњавају у Секретаријату.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације