САКСИЈЕ са цвећем које од августа прошле године красе заштитне ограде у булеварима Војводе Мишића код Београдског сајма и Михајла Пупина на Новом Београду, ових дана не могу се похвалити уредним изгледом. Грађани који редовно пролазе свакодневно примећују биљке обрасле у траву.

- У саксијама се цветни расад мења два пута годишње, једном у октобару, а други пут током маја. За јесењу сезону садње бирају се биљке које су отпорне на зимске услове и ниске температуре. По наступању пролећних временских услова и престанку мировања вегетације, засађене биљке ће започети свој развој, бујање, цветање и даће свој пун ефекат, како естетски, тако и еколошки - објашњавају, за наш лист, из ЈКП "Зеленило Београд".

Ово предузеће поставило је саксије са цветовима и листовима различитих боја и величина на оградама прометних булевара са циљем да се на овај начин улепша изглед окружења и саме саобраћајнице, као и да се смањи бука.

Међутим, грађани с правом негодују јер саксије тренутно ни на који начин не доприносе бољем изгледу престоничких булевара.


АПСОРБУЈУ ЗАГАЂЕЊЕ

КАКО истичу из "Зеленила", једна од најважнијих функција овог "зеленог зида" је апсорбовање загађујућих материја из ваздуха које потичу од великог броја аутомобила. Међутим, поставља се питање да ли оронуле биљке имају ову моћ.