БЕЛИ облак дима зауставио је око 14.30 накратко саобраћај код укључења на ауто-пут Београд - Ниш. Амонијак који је, због попуштања вентила, исцурио из фабрике БИП, изазвао је праву пометњу међу грађанима, који су у том тренутку пролазили поред некадашње београдске пиваре. Гушење, сузење очију, кашаљ и повраћање истерало их је из аутомобила.

На срећу, повређених није било, а како нам је потврђено у Хитној помоћи десетак грађана је превентивно превезено на Војномедицинску академију, како би се потврдило да није било тровања. Иако је брзо спречено даље цурење опасне материје, ватрогасци које смо затекли на месту инцидента рекли су нам да је натопљена земља, па је потребно да прође извесно време да штетне материје испаре. Због тога, ни грађанима, који су истрчали из својих аутомобила, није било дозвољено да се врате и преузму возила.

ПРИМЉЕНИ НА ВМА ВМА је саопштио да је, услед излагања грађана токсичном гасу, код њих примљено 18 пацијената и да су сви у добром општем стању. Након збрињавања у Националном центру за контролу тровања, њих 13 је пуштено кући, а петоро је задржано на клиничком лечењу због даље опсервације наведених тегоба.

- Како сам скренула, ауто се нашао у великом белом облаку - прича нам Љиљана Николић, која је пролазила поред БИП у тренутку инцидента. - Људи су истрчавали из аутомобила, кашљали, држали руке на устима, било је и оних који су повраћали и падали у несвест. Изашла сам и почела да трчим травнатом стазом поред ауто-пута. Пекле су ме очи, кашљала сам. Убрзо је стигла Хитна помоћ, прегледали су ме и рекли да нема потребе да идем у болницу.

У погрешном тренутку на погрешном месту нашао се и Љубинко Шашић. Каже да је први пут доживео такво гушење и стезање у грлу. Излетео је из аутомобила и претрчао на другу страну ауто-пута, како би отишао што даље. И он је прегледан, али није било знакова тровања. На "мети" штетног гаса били су и млади фудбалери Графичара који су кренули на утакмицу.На лису места су ватрогасци и полиција.


- Били смо у аутобусу када је почео да куља бели дим из пиваре и да нас штипа за очи - прича Саша Ј., возач "Ин тревела". - Возила су пролазила, саобраћај није био заустављен. Полиција је побегла у рикврец. Нисам могао напред да кренем, јер је већ било аутмобила који су се зауставили, а ни назад. Рекао сам фудбалерима: "Бежите". Они су ме послушали и истрчали. Падали су, некима је баш било лоше. Опрема, телефони и остале ствари све им је остало у аутобусу. Било је језиво.

Суграђани, чија су возила "остала" заробљена, замолили су ватрогасце да им донесу неопходне ствари, а по своје аутомобиле су се вратили када је све било безбедно.