Београдске приче: Пусте улице београдске (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

субота, 14. 03. 2020. у 15:40

Београдске приче: Пусте улице београдске (ФОТО)
Улице попут Милошеве или Војводе Степе некада биле поптуно пусте, са минималним бројем возила

ДАНАШЊЕМ посматрачу је потпуно необично када види фотографије улица, попут Милошеве - без аутомобила. Иако је архитектура у великој мери непромењена, па су најважније зграде Улице кнеза Милоша и даље исте, пусти коловози позивају на неверицу.

Пажљив посматрач уочиће како је коцка, коју су тадашњи Београђани често звали и "кадрмом" била основни начин на који је улица била покривена. Асфалт још није био редовно у употреби, па је овај начин покривања коловоза дуго био најпопуларнији. Истина, у много случајева ће се испоставити да је био и - најтрајнији.

Некако је слично и са Улицом војводе Степе која је један од "најчуднијих симбола београдске непланске градње". Шта се све "утоварило" и "уденуло" у ову улицу, а потом и поникло у њој, право је чудо. Високи солитери, непланске, брзо подигнуте куће, грађевински "потписи" којекаквих легалних и мање легалних власника...

Тако је некадашњи изглед, на којем су приказане само старе приземне куће, сасвим нестваран. Поготово што се поред њих "шуња" и стари трамвај, као да се бојажљиво пробија ка врху Степне улице.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Неколико детаља из "златних тридесетих"Слично је и на расршћу Мекензијеве и Курсулине, на Врачару, где у дневном шпицу у кадар фоторепортера може да се "умести" само један тролејбус. Данас би возачима био потребан "подебео" нервни систем и много времена да овуда прођу током дневног дела дана. А некада је све било пусто, уз само једно возило на електропогон.Трамваји су се и тада спуштали ка Аутокоманди и возили ка Вождовцу, а гужве су, ваљда, одвајкада биле део свакодневног "урбаног фолклора" на домаћи начин.У међуратном периоду није била реткост да људи просто висе на трамвајским вратима. Истина, ово шинско возило није се кретало пребрзо, али овај ризик сигурно није био препоручљив. Па ипак, био је редован у амбијенту градског превоза.
АУТОКОМАНДА

ОВАЈ део града носи име још из предратног доба. Тада је војска у овом делу града држала своја возила, а тако је било и име војне јединице. У Београду се лако "запати" један назив који је после тешко искоренити.

Иако је војска одавно отишла из тог дела града, некако је име остало пријемчиво до дана данашњег.