САВСКО језеро биће стециште врхунских спортиста уколико се у потпуности оствари амбициозни пројекат изградње триатлонске стазе. Одборници Скупштине града су на последњој седници усвојили предлог о изради измена и допуна Плана детаљне регулације за овај посао, али када ће он бити реализован, још не може да се каже, будући да је пројекат у првој фази израде.


Изградња стазе инцијатива је Триатлон савеза Београда. Оквирном границом обухваћена је површина од око 39,7 хектара и ту је планирана кружна бициклистичка стаза - велодром на отвореном. Међутим, ова спортска дисциплина која обједињује пливање, бициклизам и трчање већ се годинама одржава на Ади Циганлији. Цена таквог престижног такмичења у Београду јесте обустављање саобраћаја у околним улицама, што би изградњом стазе била прошлост.


- Идеја о изградњи триатлон стазе произашла је пре свега због немогућности организације професионалних такмичења триатлонаца без затварања градских улица и стварања беспотребних саобраћајних гужви - кажу у предузећу. - Изградња овакве стазе омогућила би организацију целокупног такмичења само на територији под нашом управом, што би умногоме растеретило градске улице.


Како су нам потврдили из управе ЈП "Ада Циганлија", план је да триатлонска стаза буде изграђена на савској страни, непосредно уз савски насип.


РАЗВОЈ ЈЕЗЕРА


УПРАВА Савског језера отпочела је пројекат "Ада и свет 365", чији је циљ да популарно излетиште буде активно током целе године. Такође, према Програму пословања, развој Савског језера биће фокусиран на санацију, уређење и реконструкцију постојећих елемената Аде, попут шетних и бициклистичких стаза, као и спортских игралишта.