ГРАДОНАЧЕЛНИК Стразбура Ролан Рис био је гост Београда и том приликом је са колегом проф. др Зораном Радојичићем потписао начелни договор о сарадњи двају градова. Пре тога, он је са замеником градоначелника Гораном Весићем обишао "Геозавод", где му је представљен пројекат "Београд на води".

Радојичић је истакао да је Стразбур за 2021. годину у ужој конкуренцији у финалу за избор за "Зелену престоницу Европе", те би Београду могао да буде модел.

- Разговарали смо о свим достигнућима Стразбура у вези са квалитетом живота њихових грађана - рекао је Радојичић. - Уговорили смо и следећи састанак, који ће се одржати у Стразбуру.

Градоначелник је подсетио да пријатељство између Француске и Србије траје 180 година, те да дубоки темељи сарадње датирају од Првог светског рата.

Ролана Риса заменик градоначелника Горан Весић упознао је са пројектом "Београд на води", будући да сличан такав пројекат постоји и у Стразбуру под називом "Две обале". Реч је о пројекту на обалама Рајне који је реализован на месту некадашње луке.

- Када смо уговарали посету градоначелника Стразбура, желели смо да му покажемо нешто што је карактеристично за Београд и што показује начин на који се град мења и развија. "Београд на води" је најбољи пример тог процеса у последњих шест година - рекао је Весић.


СЛИЧНИ ПРОЈЕКТИ У ДВА ГРАДА

РОЛАН Рис је навео да постоји велика сличност између пројекта у Београду и оног у Стразбуру.

- Примењују се савремени урбанистички модели. Раније смо и ми ишли ка томе да се градови шире. Сада је концепт такав да градови буду "скупљени", у смислу да се штите села и природа, а све оно што је урбано да остане у језгру града - рекао је градоначелник Стразбура.Радојичић и Рис у Старом двору