Најатрактивније делове престонице руже терасе затрпане СМЕЋЕМ и старим стварима: Уместо цвећа Београђани на балконима чувају - ОТПАД

Ј. ДИНЧИЋ

среда, 04. 03. 2020. у 11:15

Најатрактивније делове престонице руже терасе затрпане СМЕЋЕМ и старим стварима: Уместо цвећа Београђани на балконима чувају - ОТПАД

Фото Ј. Динчић

Професионални управници могу да опомену, али не и да утичу на одржавање

БАЛКОНИ и терасе које су окренуте ка централним градским саобраћајницама требало би да буду украшени цвећем, а не крпама и смећем. Иако је градском одлуком забрањено нагомилавање отпада на балконима, ситуација на терену је другачија.

Тераса у Булевару краља Александра годинама стоји запуштена и натрпана старим стварима. Због ствари које повремено падају са терасе, проблем имају и власници локала који се налазе у приземљу вишеспратнице.


- Најгоре је зими када дува ветар јер се никад не зна шта може да падне са терасе на пролазнике или паркиране аутомобиле - прича Марко С., који ради у локалу у приземљу. - Не знамо ни ко тачно живи у том стану, виђали смо старијег мушкарца, али кад год покуцамо врата, нико не отвара. Више нисмо сигурни да икога има унутра, јер годинама нико није ни додао нити померио нешто са терасе, а преко прозора су залепљене новине.

Прочитајте и: Skele sa oslikanim prekrivačem uslov za investitore? Beograđani za ideju da gradilišta dobiju umetničku “notu”

Немарних власника има и у улицама Јелене Ћетковић, Димитрија Туцовића и Војислава Илића, где уместо цвећа балконе краси смеће. Комшије су давно огуглале на то ругло, а професионални управници истичу да они могу да утичу на одржавање заједничких просторија али не и власничких делова.


- Управник има надлежност да замоли станаре да очисте своје терасе ако процени да оне руже изглед зграде - објашњава Небојша Р., професионални управник.

- Уколико то не уради у неком предвиђеном року управник има обавезу да то пријави надлежној инспекцији.Управници немају право да нареде чишћење подрума за који власник поседује кључ, то је у надлежности комуналне милиција и инспекције, која има право да опомене и казни грађане. За неодржавање тераса, тресење столњака и постељине кроз прозор казна је 5.000 динара, као и за држање отпада на балконима.


КАЗНА ЗА БУКУ 5.000 ДИНАРА

НОВА правила становања у престоничким стамбеним зградама станари поштују од јула, када је почела примена измењене Одлуке о кућном реду. Тишина у вишеспратницама мора да се поштује радним данима од 16.00 до 18.00, а викендом од 14.00 до 18.00. За непоштовање прописане су казне од 5.000 динара.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

DeccaPAS

04.03.2020. 11:23

A šta ako komunalna inspekcija neće da piše prijavu komunalnom preduzeću? Odbija da izadje na teren i utvrdi činjenično stanje narušavanja kućnog reda, kao i kršeći mnoge druge zakone, kao i nelegalna jedinica JKP Gradska Čistoća na Dorćolu, koja Već 15 godina najstrašnije krši sve odredbe zakona o njenom postojanju i poslovanju, kada na sve to ćute i gradski oci, ...., šta u tom slučaju? A i mediji odbijaju da se pozabave problemom, takodje!

Pravi Delija Veran Je Ko Pas

04.03.2020. 11:59

komunalna milicija, komunalna inspekcija, komunalna policija....na terenu nula!

Duska

04.03.2020. 15:56

A nigde se u zakonu ne pominje nelegalno zazidjivanje i zastakljivanje terasa koje je nakaradnije od nekih zapustenih terasa.